Türel; ‘Şehirlerin Karakterlerini Belediye Başkanları Belirliyor’

Şehri inşa çalışmalarıyla şehre bir karakter yüklemeye çalıştıklarını kaydeden Başkan Türel, “Antalya bugün dünyanın göz bebeği bir şehirse, Antalya’ya doğru karakter yüklemek sorumluluğu belediye başkanı olarak omuzumdaki en ağır yüktür” dedi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) 2018 faaliyet yılı 7’nci Olağan Toplantısı Akra Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantı Başkanlığı’nı ANSİAD Başkanı Sadi Kan’ın gerçekleştirdiği toplantının konuğu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel oldu. ‘Antalya ve Türkiye Gündemi’ başlığında gerçekleştirilen toplantıya, ANSİAD üyesi iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı. Antalya’da hayata geçirilen projelere değinerek özlerine başlayan Başkan Türel, kruvaziyer liman ve Konyaaltı Sahil Projesi’ne karşı çıkılmasına değinerek, “Şehre karakter yüklemekle işe başlamıştık. Şimdi turizm karakter oluşturmak için çalışıyoruz. Maalesef Antalya deniziyle barışık bir şehir değil” dedi.

“Omuzumdaki En Ağır Yük”

Belediyecilikle ilgili İskender Pala’nın sözlerine değinen Türel, “Şehirler insanların karakterlerini belirler, gerçekten müthiş bir tespit. Hadi bırakın şehirleri bir şehrin içerisinde iki ilçede bile insanların farklı yaşam karakterleri olduğunu görürsünüz. İskender Pala’nın bu sözlerine bir de ben söz ekledim, şehirler insanların karakterini belirler ama şehirlerin karakterlerini de belediye başkanları belirliyor” diye konuştu. Şehri inşa çalışmalarında şehre bir karakter yüklemeye çalıştığını kaydeden Türel, “Bizim işimizin de zorluğu burada işte, şehri ihya ve inşa çalışmalarıyla şehre bir karakter yüklemeye çalışıyoruz. O yüzden Antalya bugün dünyanın göz bebeği bir şehirse Antalya’ya doğru karakter yüklemek sorumluluğu şahsen benim belediye başkanı olarak omuzumdaki en ağır yüktür” dedi. Antalya’ya bir vizyon çizdiklerini kaydeden Türel, “Bunu doğru çizersek belki bunu geri dönüşü 10 sene 15 sene sonra olacak ama bu kısa dönemlerde keza belediye başkanlığında 10’uncu yılıma giriyorum, yapmış olduğumuz çalışmalar bizler görevde olmadığımız dönemlerde fikir olacak” diye konuştu.

Antalya’ya Turizm Karakteri

Antalya’nın bir turizm şehri olarak turizm karakterinin mutlaka ön plana çıkması gerektiğini dile getiren Türel, “Peki yeterli mi, hayır. Çünkü Antalya’da tarım da var, ayrıca bunlarla birlikte Antalya’nın turizm ve tarımını zedelemeyecek sanayinin de güçlü bir şekilde yer alması lazım. Antalya şu anda Türkiye’nin 5. Büyük şehri. Antalya’da bir süre sonra Türkiye ekonomisinin yarısı İstanbul ise ve Türkiye ekonomisinin bütün yükü İstanbul üzerindeyse, bu yükü paylaşan en önemli şehirlerden birisi olacağız” dedi.

“Eksikliklerimizi Tamamlamamız Lazım”

Antalya’ya bir turizm şehri karakteri yüklenecekse bununla ilgili eksikleri tamamlamak gerektiğini dile getiren Türel, “Dünyadaki rakiplerimize bakıyoruz birçok işi seneler önce yapmış biz daha bunları yapmaya çalışıyoruz. Zaman zaman projeler tartışılıyor, tartışılacak tabi ki. Çünkü Paris’e baktığınızda 1800’lü yıllarda bu demir yığınını istemiyoruz diye müthiş gösteriler olmuş Eyfel Kulesi için. Ama bugün Eyfel, Paris’in sembolü. O yüzden bunlar birçok şehirde olağan durumlar. Ben bu toprakların bir evladıyım” diye konuştu.

 

Esnaf Turizm Pastasından Yararlanmalı

Antalyalı esnafın turizm pastasından istediği payı alması gerektiğini kaydeden Türel sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz Antalya’da kruvaziyer liman diyoruz, yat limanları diyoruz, çağdaş toplu ulaşım için raylı sistem diyoruz, sahil projeleri diyoruz. Benim ATSO başkanlığımdan beri aynı şeyi söyleriz, Antalyalı esnaf turizm pastasından istediği payı alamıyor. Bu tartışma halen 20 senedir devam eder. Dolayısıyla en büyük hedefimiz, gelir düzeyi yüksek turistleri getirmek. Antalya’ya ucuz turist geliyor kesinlikle diyemeyiz, dememeliyiz. Biz gelenden razıyız, memnunuz. Gördüğümüz kadarıyla da gelen turist profilini yukarı çıkarmamız lazım. Gelir düzeyli turist dünyada neyle geziyor, bir tarifeli sefer. İşte o yüzden Antalya’ya havayoluyla turist getirme çalışmalarımız devam ediyor.”

“Kruvaziyer Lmanı Korkuteli’ye mi yapayım”

Antalya’da kruvaziyer liman çalışmalarına karşı çıkıldığını belirten Başkan Türel, “Kruvaziyer liman, bun dile getirdiğimizde karşı çıkıldı, alın şehir dışına taşıyın dendi. Şehre uzak noktada bir kruvaziyer limanın esnafa ne gibi bir faydası olabilir? Kimisi çıkıyor diyor ki bu liman sahillerimizi kapatacak. Arkadaşlar biz bunu Antalya halkı için yapıyoruz. Ben kruvaziyer limanı Korkuteli’ye mi yapayım, Gündoğmuş Akseki’ye mi yapacağım. Liman yapılacaksa deniz kenarına yapılacak tabi ki de. Dolayısıyla bu liman için sahilde bir yer ayıracağız” dedi. Kıyı erozyonu meselesinin çözülebilir bir konu olduğunu dile getiren Türel, “Kıyı erozyonu meselesi artık dünyada bilim insanların çözdüğü bir konu. Teknoloji artık denizin ortasına, suyun içerisine otel yapıyor. Biz şimdi kruvaziyer limanla kıyı erozyonunu çözemeyeceğimiz gibi bir düşünceyle aman yapmayalım tartışmaları üzerinden vakit kaybediyoruz” diye konuştu.

“15 Yıldır Kimse Görmemiştir”

Kruvaziyer için ayrılan alanda kamu kurumlarının misafirhaneleri olduğunu belirten Türel, “Bana deniliyor ki oradan halk denize giriyor, oraya yat limanı yapma. Arkadaşlar o söylenilen yeri şu salonda ben de dahil 15 yirmi senedir kimse görmemiştir. Serbest Bölge kavşağından limanın mendireğine kadar olan alanı kastediyorum. Orayı gören yok” dedi. Konyaaltı sahilinde ücretsiz ulaşımın da müjdesini veren Başkan Türel, “Konyaaltı sahilinde halka açık alanlara yatırım yapıyoruz. Konyaaltı’na Varyan’tan Boğaçayı’na kadar yeni aldığımız kararla ücretsiz toplu ulaşım sağlıyoruz. Vatandaşlarımız sıcağın altında 4 kilometre alanda istediği yere kolayca ulaşabilsinler diye” ifadelerini kullandı.

“Sorunlar Bugün Baş Göstermiş Değil”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel televizyonlarda geçen son dakika haberlerinden birçoğunun dış politika olduğunu belirterek, bunun da Türkiye’nin artık dünyada gündem belirleyen ülke olduğunu gösterdiğini kaydetti. Türkiye’nin dış politikada yaşadığı sorunların sadece bugün birden baş göstermiş sorunlar olmadığını aktaran Türel, yüz yıllardır, bin yıldır bu topraklarda küresel güçlerin her zaman Türkiye’nin güçlü olmaması için mücadele ettiğini dile getirdi. Gelişmiş bir Türkiye’nin istenmediğine dikkati çeken Türel, “Bu yüzden ayağımıza prangalar vurulmaya, başımıza çoraplar örülmeye çalışılmış. Bunları eskiden biliyorduk. Özellikle dış politika konularında mücadele etmek ancak ülkenin gücüyle mümkün olabiliyor. Dolayısıyla eskiden birçok konularda meseleleri halının altına süpürmek durumunda kalıyorduk. Artık çok daha farklı bir ülke olarak, dünya üzerinde gözüküyoruz” diye konuştu.

Afrin Destanı

Türel, Türkiye’nin eskiden Kuzey Irak’ta bırakın operasyon yapmayı, hava harekatı yapma noktasında dahi ciddi sıkıntılar yaşarken bugün artık sınır dışı harekatlarının gündemde olduğuna değindi. Askerin, polisin, güvenlik güçlerinin ortaya koyduğu zaferlerin, tarihteki diğer destanları hatırlattığını vurgulayan Türel, özellikle Afrin destanının Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümüne denk gelmesinin güzel bir rastlantı olduğunu aktardı. “Suriye bataklığına giren Türkiye oradan çıkamaz, çok ciddi sorunlar yaşar” denildiğini ancak o destansı zaferin herkesi gururlandırdığını belirten Türel, dış politikanın, küresel güçlerin artık iç politikanın vazgeçilmez unsurları olduğunu söyledi. Türkiye’nin bir taraftan sınır dışında savaşıyorken bir taratan G20 ülkeleri içerisinde birinci olduğunu kaydeden Türel, “Bunlar ekonominin ezberlerinin de bozulduğunu gösteriyor. Bir ülke savaşa girse ekonomik göstergeler negatife gider. Ama bizde olağan hayat devam ediyor, sizler hiç savaş yokmuş gibi ithalatınızı ihracatınızı sürdürebiliyorsunuz” diye konuştu.

“Ekonominin Ezberleri Bozuluyor”

Operasyonlarla terör örgütleri temizlendikçe barış, huzur ve ekonomik istikrarın güçleneceğinin altını çizen Türel, şöyle konuştu: “Türkiye’de artık son yıllarda birçok ezber bozuluyor. Bir ülke savaşa girdiğinde ekonomik veriler çok ciddi şekilde negatife doğru gider ama çok enteresan Türkiye bir taraftan sınır dışında savaşıyorken bir taraftan dünyanın en çok büyüyen ülkelerden bir tanesi. Kendi kıtasında birinci olabiliyor. G-20 ülkeleri içerisinde birinci olabiliyor. Bunlar ekonominin ezberlerinin bozulduğunu gösteriyor. Ne zaman herhangi bir ülke, gelişmiş ülke de olabilir savaşa gitse ekonomik veriler ciddi şekilde negatife doğru gider. Türkiye bu noktalarda da ezber bozuyor. Türkiye gerçekten sınır dışında bir savaşın içerisinde ama olağan hayat devam ediyor. Sizler işlerinizi savaş yokmuş gibi başarılı bir şekilde yürütüyorsunuz.” İthalatın ihracatın rayında gittiğine işaret eden Türel, Türkiye’nin kalkınmasını sürdürdüğünde huzur ve barışın sürekli hale geleceğini anlattı. Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Türel, EXPO 2016 Antalya’nın yetkisinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığında olduğunu, bu alana yönelik turizm amaçlı veya sağlık anlamında projelerin düşünüldüğünü kaydetti. Toplantı, ANSİAD Başkanı Sadi Kan’ın, Başkan Menderes Türel’e Ressam ve Grafik Sanatçısı Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan’a ait ‘Atlar ve Hatlar’ gravürünü takdimiyle sona erdi.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir