ATSO’yu Tekrar Her Anlamda Referans Kurum Haline Getireceğiz

Yayın: 10.09.2026 10:21 Güncelleme: 10.09.2026 13:07 Kaynak: Haber Merkezi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan adayı ve geçmiş dönem Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Antalya Dayanışma Platformu’ndaki konuşmasında dile getirdiği “ATSO’nun yayımladığı bazı ekonomik veriler yanlış” iddiasının ayrıntılarını anlattı. Konuya ilişkin sorumuzu yanıtlayan Davut Çetin, ATSO verileri ile TÜİK rakamları arasında tutarsızlık tespit ettiklerini öne sürerek, “144 yıllık, verileri yıllarca referans kabul edilmiş bir kurumun bu hali gerçekten içimi acıtıyor” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan adayı Davut Çetin, geçtiğimiz günlerde Antalya Dayanışma Platformu’nun konuğu oldu. Toplantıda göreve gelmeleri halinde Antalya veri merkezi oluşturacaklarını açıklayan Davut Çetin’in, ATSO’nun mevcut ekonomik verilerine ilişkin sözleri ise dikkat çekti.

Davut Çetin’in toplantıda, ATSO tarafından yayımlanan bazı verilerde hata bulunduğunu ifade etmesi üzerine kendisine, “ATSO’nun yanlış veri yayımladığını söylerken neyi kastediyorsunuz?” diye sorduk.


Davut Çetin, sorumuza verdiği yanıtta iddiasının hazırlık sürecinde ortaya çıktığını belirterek, “Bu toplantı için hazırlanıyordum. Danışman arkadaşlarımız Antalya’nın ekonomik verilerini çıkardı. Doğal olarak ATSO’nun yayımladığı verileri kullandılar. Daha sonra bu rakamları kontrol etmek istediklerinde TÜİK verileri ile ATSO’nun yayımladığı veriler arasında tutarsızlıklar olduğunu fark ettiler. Bunun üzerine yeniden kontrol ettik, rakamları düzelttik ve toplantıdaki notlarımızı doğru veriler üzerinden hazırladık” dedi.

“FARK ETMESEYDİK YANLIŞ VERİYİ KULLANACAKTIK”

Ekibinin yaptığı kontrol sayesinde söz konusu farklılığın ortaya çıktığını savunan Davut Çetin, verilerin doğrudan kullanılması halinde yanlış bilgilerin başka kişi ve kurumlara da aktarılabileceğini söyledi.

Davut Çetin, “Benim bugün çok ciddi anlamda iyi bir ekibim var. İşlerini son derece iyi yapan arkadaşlarla çalışıyorum. Onlar bunu fark etti. Ama fark etmeyebilirlerdi de. O zaman biz de o veriyi doğru kabul edip kullanacaktık. Bugün benim başıma gelen yarın başka bir kişi, kurum ya da kuruluşun başına gelebilir” ifadelerini kullandı.

“ATSO’NUN VERİSİNE GÜVENİLMESİ GEREKİR”

ATSO’nun kurumsal geçmişine dikkat çeken Davut Çetin, odanın yayımladığı ekonomik verilerin tartışmaya açık olmaması gerektiğini belirterek mevcut yönetime de eleştiriler yöneltti.

Başkan adayı Davut Çetin, “ATSO 144 yıllık bir kurum. Antalya’nın en önemli kurumlarından biri. Yıllarca hazırladığı raporlar ve veriler birçok kurum ve kuruluş tarafından referans gösterildi. Böyle bir kurumun yayımladığı verinin ayrıca kontrol edilmek zorunda kalınması kabul edilebilir bir şey değil. Açık söylemek gerekirse ATSO’nun bu hali gerçekten içimi acıtıyor” diye konuştu.

GÜVEN, LİYAKAT VE ÇÖZÜM İÇİN KIRMIZI

Kendi yönetim döneminde ATSO’nun hazırladığı ekonomik raporların, piyasa anketlerinin ve istatistiklerin birçok kurum tarafından kaynak olarak kullanıldığını söyleyen Davut Çetin, seçim çalışmalarında kullandıkları “Güven, Liyakat, Çözüm” söyleminin de buradan doğduğunu ifade etti.

Davut Çetin, “Ben 7,5 yıl ATSO Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptım. Bizim dönemimizde hazırlanan raporlar, piyasa anketleri ve ekonomik veriler birçok kurum ve kuruluş tarafından referans kabul ediliyordu. Çünkü o veriye güveniliyordu. Güven dediğimiz şey tam olarak budur” dedi.

Güven kavramının doğru ve güvenilir bilgi üretmekten geçtiğini dile getiren Davut Çetin, “O raporları hazırlayan, verileri kontrol eden ve yayımlayan arkadaşlarımız işlerini büyük bir ciddiyetle yapıyorlardı. Çünkü biliyorlardı ki ATSO’nun yayımladığı bir veri sadece Oda’nın internet sitesinde kalmıyor. Kamu kurumları, üniversiteler, iş dünyası ve birçok farklı kesim tarafından kullanılıyor. İşte liyakat burada ortaya çıkıyor” diye konuştu.

ATSO’YU TEKRAR HER ANLAMDA REFERANS KURUM HALİNE GETİRECEĞİZ

Doğru verinin doğru çözüm üretmenin de başlangıç noktası olduğunu belirten Davut Çetin sözlerini şöyle sürdürdü;

“Biz o raporların, anketlerin ve verilerin sonuçlarına bakarak üyelerimizin hangi sorunları yaşadığını tespit ediyor, ardından çözüm için harekete geçiyorduk. Üyenizin sorununu doğru tespit edeceksiniz ki doğru çözümü üretebilesiniz. Güven, liyakat ve çözüm dediğimiz anlayış birbirini tamamlıyor.

Yıllardır yayımlanıyor aylık ekonomik göstergeler. Bir rutinin bile ciddiyetle devam ettirilememesi çok üzücü. Göreve geldiğimizde bu bültenleri içerikleri ile yeniden değerlendirip dijitale taşıyacağız. İş insanları, bilim insanları Antalya’nın ekonomik veri setlerini internetten görebilecekler, üzerine çalışabilecekler. Veriye dayalı karar vermenin gereği budur. ATSO’yu tekrar her anlamda referans kurum haline getireceğiz.”

Davut Çetin, açıklamalarında ATSO kaynaklı olduğunu belirttiği verileri ve TÜİK rakamlarıyla yapılan karşılaştırmaları da paylaştı.

ATSO’da son yayımlanan (Temmuz 2026) Aylık göstergeleri açıyoruz.

Örneğin giriş sayfasındaki konut satış verisine bakıyoruz: Antalya’da Ocak-Temmuz döneminde 

(eksi) -%13,36, Türkiye’de (artı) +%17,01 olarak yazılmış. 

Verilerin büyüklüğüne bakılınca aylık gibi ama 7 aylık gibi gösterilmiş. İlerleyen sayfalarda

detayına bakalım diyoruz….




 

1
2
3
4
5
6
T