Antalya Serbest Bölge Hedef Büyüttü
|ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, Antalya Serbest Bölge’nin alanının genişlemesi sonucunda birtakım projeler geliştirdiklerini anlattı. Gürses, “Yaklaşık 40 bin metre karelik bir alanda yat bakım – onarım alanı planladık, karasal alanda da elektrik- elektronik, metal sektörü yatırımcılarına yer tahsis etmek istiyoruz. Hedeflerimiz arasında, daha büyük yatlara hizmet vermek amacıyla yat sektörünün ihtiyacı olan yatları denize indirme, karaya çekme sistemi yatırımı da yer alıyor. Bu projeleri geliştirdiğimiz zaman daha fazla istihdam, ülke ekonomisine döviz girdisi sağlayacak, katma değer yaratacağız” diye konuştu.
Toprak Mahsulleri Ofisi alanının Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla tahsis edilmesiyle alanı yüzde 18 büyüyen Antalya Serbest Bölge, 782 bin metre kare oldu. Antalya Serbest Bölge İşleticisi A.Ş. (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, “Genişleme sahasının devreye girmesiyle özellikle yat sektörü için bir takım projeler geliştirdik, yatırımcılara yaklaşık 40 bin metre karelik bir alanda yat bakım – onarım alanı planladık, karasal alanda da elektrik- elektronik, metal sektörü yatırımcılarına yer tahsis etmek istiyoruz. Hedeflerimiz arasında, daha büyük yatlara hizmet vermek amacıyla yat sektörünün ihtiyacı olan yatları denize indirme, karaya çekme sistemi yatırımı da yer alıyor. Bu projeleri geliştirdiğimiz zaman daha fazla istihdam, ülke ekonomisine döviz girdisi sağlayacak, katma değer yaratacağız” dedi.
YAT SEKTÖRÜNE 40 BiN METREKARE ALAN TAHSİS EDİLECEK
Gürses, yat sektörüne tahsis edilecek 40 bin metrekare alanın, Serbest Bölge’nin en büyük sıkıntılarından birini gidereceğinin altını çizdi ve şunları ekledi:
“Bugüne kadarki en büyük sıkıntımız, yat sektörünün hızlı büyümesiyle, yatçıların üretim dışında bakım onarıma getirecekleri tekneleri, tersanelerin içerisine koyamamasından kaynaklanıyordu. Konjoktürel olarak daha büyük boy yatlarla ilgili bir talep var, bu boydaki yatların hem bölge içine taşınması, hem de onlara uygun binalar olması konusunda büyük sıkıntılar yaşıyorduk. Genişleme sahası kapsamında bizim rıhtımın geri sahasında, 40 bin metre kare alanı yatçılara tahsis ederek , bakım onarım yapma hakkı tanıyacağız. Teknesinin kısa sürede bakım onarımını yapıp müşterisine teslim ettiği zaman, imalat ve istihdama ciddi bir katkı sağlayacak.”
SERBEST BÖLGE’YE SENKRONİF SİSTEMİ GELİYOR
Gürses, serbest bölgede büyük yatları karaya çekememe sorununu ise senkronif sistemini bölgeye kazandırarak çözeceklerini açıkladı. Gürses, “500 bin tona kadar yatları indirdiğimiz bir arabalı kızak sektörümüz vardı, bunun yerine dünyada kullanılan en model sistem senkronif sistemini araştırdık. Bu yatırımı yapma konusunda karar aldık, çalışmalara başlıyoruz. Tahminen bir buçuk ya da iki yılda tamamlayarak, bölgemize kazandıracağız. Önceden biz 500 tondan büyük yatları karaya çekemiyorduk, şimdi 2 bin tona kadar yatları burada karaya çekip onarım yapma imkanına sahip olacağız. Böylelikle yat sektörü ile ilgili sorunu çözmüş olacağız” dedi.
SERBEST BÖLGE’DE HEDEF, ENERJİ SEKTÖRÜ
ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, alanın genişlemesiyle katma değeri yüksek faaliyet gösteren sektörleri de serbest bölgeye kazandırmayı hedeflediklerini belirterek, şu ifadelere yer verdi:
“Serbest Bölge’de 80 metre kare alanı yeni yatırımcılara tahsis etme umudumuz doğdu. Bu konuda bazı taleplerimizi aldık, bölgede şu an yat, elektronik, medikal sektörleri mevcut, bu sektörler hem istihdama hem ticarete katkı sağlıyorlar. Bu sektörlerden gelecek yatırımcıları buraya dahil etmek istiyoruz, ayrıca katma değerini yüksek gördüğümüz enerji sektöründeki yatırımcıları bölgemize kazandırmayı hedefliyoruz.”
TİCARET HACMİ İKİYE KATLANACAK
Serbest bölgede gerçekleştirecekleri projelerle ticaret hacmi ve istihdamda büyük bir artış yaşanacağına dikkat çeken Gürses, şöyle devam etti: “Bugüne kadar ortalama ticaret hacmimiz 750 milyon dolardı, istihdam ise 4 bin 300 kişi. Yeni atacağımız adımlarla istihdam sayımızı 600’e, ticaret hacmimizi iki katına çıkarmayı planlıyoruz. Hedeflerimi gerçekleştirmemiz durumunda ülkemize en büyük katkısı istihdam olacak, özellikle yat sektörünün bakım onarım merkezinin genişlemesiyle, Antalya ve çevresindeki illere çok büyük katkı sağlayacak. Ülkemizin en büyük sıkıntısı üretim, burada yapılacak her şey üretim üzerine olacak.”