Mesleki Yeterlilik Belgeli İlk Baristalar Antalya’da
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesinde mesleki sertifikasyon yapmak amacıyla kurulmuş olan Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi’nin (MESEM) yapmış olduğu sınavda başarılı olan Türkiye’nin ilk Belgeli Baristalarına ve ATSO MESEM’in ilk belgeli Aşçılarına sertifikaları törenle verildi.
ATSO’da düzenlenen törene; ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO Başkan Yardımcıları Yusuf Hacısüleyman ve Mustafa İssi, POYD Başkanı Ethem Hakan Duran, Tüm Gastronomi Yöneticileri (TGYD) Derneği Genel Sekreteri Ali Kaya, MESEM Müdürü Tolga Cenk Türk, MESEM Memuru ve Belge Karar Verici Tuğgin Bilirgen, Calista Luxury Resort Otel Temsilcisi Fethi Sercan Erdoğan, Schiller Cafe Firma Yetkilisi Hülya Oğuz ve MESEM Sınav Değerlendirici Hale Oğuz, Tolga Ültan, Shakespeare Bistro Firma Yetkilisi Mehmet Zeki Özen, Mokka Kahve Firma Yetkilileri ve Sınav Değerlendirici Doğa Kaya ve Mehmet Koray Eroğlu, Bayramefendi Osmanlı Kahvesi Firma Yetkilisi Ali Rıza Yaman, Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Göynük Gastronomi ve Mutfak Sanatları MYO Müdürü/MESEM Ölçme Değerlendirme Uzmanı Doç.Dr. Cem Oktay Güzeller ile sertifika almaya hak kazanan aşçı ve baristalar katıldı.
Türkiye’de ilklere imza atıyoruz
Törende bir konuşma yapan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ATSO MESEM’in, faaliyete girdiği 2013 yılı itibariyle Türkiye’de ilklere imza atmaya başladığını, ATSO MESEM ile Türkiye’de ilk mesleki sertifikasyon yapan Oda olduklarını belirtti.
Başkan Davut Çetin, “Bugüne kadar birçok farklı meslek dalında mesleki yeterlilik kriterlerini ilk biz belirledik ve bu kriterleri Türkiye Mesleki Yeterlilik Sistemine kazandırdık. Farklı meslek dallarında yaptığımız sınavlar sonucunda servis görevlisi, bar görevlisi, servis yöneticisi mesleklerinde Türkiye’nin ilk mesleki yeterlilik belgelerini verdik. Bu çalışmalarımızı aşçı ve kahve bar görevlisi (barista) meslek dalları ile sürdürdük. ATSO MESEM bu alanda da akredite edilmiş ve yetkilendirilmiş ilk merkez konumundadır. Bugün belge alan Barista arkadaşlarımız Türkiye’nin ilk mesleki yeterlilik belgeli elemanları olacaklar. Aşçılarımız da Türkiye’de bu belgeye sahip ikinci ve üçüncü arkadaşlarımız olacaktır. Ayrıca arkadaşlarımız, uluslararası geçerliliğe sahip akredite mesleki yeterlilik belgeleri ile yurtdışında da çalışma imkanı elde edebileceklerdir” dedi.
En Büyük Sorun İşsizlik
Türkiye ekonomisinin en büyük sorunlarının başında işsizlik geldiğini belirten Başkan Davut Çetin konuşmasını şöyle sürdürdü;
“İşsizlik sorununun altında yatan temel sebeplerden bir tanesi mesleksizlik sorunudur. Bugün gençlerin önemli kısmı aldıkları eğitimden memnun değiller ve çağın, iş dünyasının gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip olduklarını da düşünmüyorlar. Diğer taraftan iş dünyamızın temsilcileri de nitelikli eleman bulma konusunda sıkıntı yaşadığını sık sık dile getiriyor. İşveren ile çalışan arasında bir bağ kurmamız gerekiyor. Mesleki sertifikasyon sistemi, çalışan arkadaşlarımıza mesleki bilgi düzeylerini belgelendirme, işverene de bu belgeye bakarak kendi ihtiyaçlarına uygun personeli istihdam etme imkânı sağlıyor.”
“Belgeli” çalışanlar turizm katma değerini yukarıya taşıyacaktır
Mesleki sertifikasyon belgesinin yavaş yavaş bütün sektörlerde aranmaya başlandığını, özellikle tehlikeli mesleklerde bir zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Davut Çetin, “Mesleki Yeterlilik Belgelerinin turizm sektöründe zorunlu olması ‘3. Turizm Şurası’nda önerildi ve bu konuda çalışmalar başladı. Dünya çapında tesislerimizin, dünya çapında mesleki yeterliliğe sahip elemanlarla desteklenmesi, turizmden elde ettiğimiz katma değeri de yukarılara taşıyacaktır.
Antalya’nın gastronomisi ile de fark yaratması gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz. Bu farkı “mesleki bilgi birikimi belgeli” aşçılarımız, baristalarımız ile yaratabiliriz. Antalya’yı, tüm Anadolu’daki gastronomi zenginliğini sunacak bir vitrin haline çevirebiliriz. Mesleki sertifikasyonun tüm sektörlerde kaliteyi yukarıya taşıyacak kritik bir faktör olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
İlk belgelerin verilmesi sürecine destek veren Calista Otel, Trendy Otel, Bayramefendi Osmanlı Kahvesi, Schiller Kahve, Mokka Kahve, Shakespeare Bistro işletmelerinin yöneticilerine ve çalışanlarına teşekkür eden Davut Çetin, “Ayrıca ATSO MESEM’in çalışanlarına, belgelendirme ve ulusal yeterlilik hazırlama çalışmalarına destek veren Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği’ne (TGYD), Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği’ne (POYD), Starbucks Kahve’ye ve Akdeniz Üniversitesi’ne katkıları için teşekkür ederim” dedi.
İlgili İçerikler
-
Yöresel Ürünler Antalya’dan Yurtdışına Açılacak
Yorum yapılmamış | Eki 25, 2018
-
AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu: Oteller, depremzedelerden ve devletten para almadı
Yorum yapılmamış | Mar 22, 2023
-
ATSO Meclis Başkanlığına Ahmet Öztürk Seçildi
Yorum yapılmamış | Eki 8, 2022
-
ATSO “Dış Ticaret Kulübü” Kurdu
Yorum yapılmamış | May 18, 2017