Küresel Turizmin Liderleri 16. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde Buluşacak

Yayın: 30.10.2026 20:39 Güncelleme: 30.10.2026 22:31 Kaynak: Haber Merkezi

AKTOB, 25–26 Kasım tarihlerinde düzenlenecek kongrenin programını açıkladı. Uluslararası turizmin önde gelen karar vericilerini Antalya’da buluşturacak organizasyonda rekabet, yeni pazarlar, sürdürülebilirlik ve yapay zekanın sektöre etkileri ele alınacak.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB), 25–26 Kasım 2026 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek 16. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin programını basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.

Kongre, 25 Kasım 2026 Çarşamba günü 19.30–21.30 saatleri arasında Adalya Elite Lara Hotel’de düzenlenecek “Cocktail Prolongé” açılış davetiyle başlayacak. Uluslararası konuşmacılar ve sektör temsilcilerinin buluşacağı davetin ardından ana kongre programı, 26 Kasım Perşembe günü 09.00–17.30 saatleri arasında Nirvana Cosmopolitan Hotel’de gerçekleştirilecek.

“Redefining Tourism with a Collective Vision” (Turizmi Ortak Bir Vizyonla Yeniden Tanımlamak) temasıyla gerçekleştirilecek kongre, uluslararası turizm sektörünün önde gelen karar vericilerini, tur operatörlerini, hava yolu şirketlerinin yöneticilerini, sektör temsilcilerini ve akademisyenleri bir araya getirecek.

Küresel turizmde rekabetin yeniden şekillendiği, dijital dönüşümün hızlandığı ve sürdürülebilir büyüme arayışlarının güçlendiği bir dönemde düzenlenecek kongrede; Türkiye turizminin uluslararası konumu, kaynak pazarların değişen yapısı, destinasyonların rekabet gücü ve sektörün geleceğini belirleyecek stratejik gelişmeler değerlendirilecek.

TURİZMİN ULUSLARARASI KARAR VERİCİLERİ ANTALYA’DA

Kongrenin açılış konuşmasını AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu gerçekleştirecek. Açılış programında Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Büşra Özdemir, Antalya Valisi Hulusi Şahin ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un konuşmaları yer alacak.

Kongrenin ilk bölümünde Coral Travel Group CEO’su Coşkun Yurt, Türk turizm markalarının uluslararası pazarlarda yükselen gücünü değerlendirecek. Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, turizm sektöründe finansal kaynak yönetimine ilişkin görüşlerini paylaşacak.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Türkiye’nin küresel imajının turizm hareketleri üzerindeki etkisini ele alırken, TÜROFED Başkanı Erkan Yağcı Türkiye turizminin mevcut durumu ve geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunacak.

AVRUPA PAZARINDA REKABET VE İŞ BİRLİĞİNİN YENİ KOŞULLARI

Kongrenin uluslararası konuşmacıları arasında Avrupa’nın önemli turizm kuruluşları ile hava yolu ve tur operatörü şirketlerinin üst düzey yöneticileri yer alacak.

Alman Seyahat Birliği (DRV) Başkanı Albin Loidl, turizmde rekabetten iş birliğine geçişin önemini ele alacak.

SunExpress CEO’su Marcus Schnabel, hava yolu şirketlerinin destinasyonların rekabet gücündeki değişen rolünü değerlendirirken, easyJet holidays CEO’su Garry Wilson, tur operatörlerinin seyahat talebini yönlendirme ve destinasyonların başarısındaki etkisini aktaracak.

Dünya Seyahat Acentaları Birlikleri Federasyonu (UFTAA) Başkanı Sunil Kumar ise Türkiye ile Hindistan arasındaki turizm potansiyelini ve iki ülke arasında geliştirilebilecek yeni iş birliği olanaklarını gündeme taşıyacak.

TURİZM FUARLARI, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YAPAY ZEKA GÜNDEMDE

Kongrede gerçekleştirilecek üç panel, turizm endüstrisinin farklı alanlarında yaşanan dönüşümü ele alacak.

“Turizm Fuarlarının Destinasyonlar İçin Ortak Değer Yaratmadaki Rolü” başlıklı panel, AKTOB Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kilit moderatörlüğünde gerçekleştirilecek. Dream Project CEO’su Volkan Ataman, GMT Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Meral ve EMITT Direktörü Banu Keskin, turizm fuarlarının destinasyon tanıtımı, ticari ilişkiler ve uluslararası iş birlikleri açısından değişen işlevlerini değerlendirecek.

“Sürdürülebilir Turizm: Ortak Sorumluluk, Ortak Gelecek” panelinde, turizmde sürdürülebilirliğin somut ve ölçülebilir sonuçlara dönüştürülmesi tartışılacak. AKTOB Yönetim Kurulu Üyesi Burak Bayaz’ın moderatörlüğünde TÜRÇEV Genel Müdürü Almıla Kından Ceppari, Viyana Turizm Sürdürülebilirliği Enstitüsü’nden Prof. Dagmar Lund-Durlacher, Green Key temsilcisi Claudia Bogensperger ve TourCert Yönetici Ortağı Marco Giraldo konuşmacı olarak yer alacak.

“Konaklama Sektöründe Yapay Zeka: Liderler İçin Anlama ve Uygulama Rehberi” başlıklı panel ise Hotel Linkage CEO’su Erhan Kaya moderatörlüğünde düzenlenecek. Surrey Üniversitesi’nden Dr. Chao Erin Ling, CatchJobs Kurucu Ortağı ve CEO’su Burak Birand ile Holidaymine Kurucusu ve CEO’su Arzu Harley, yapay zekanın otel operasyonlarına, insan kaynaklarına, yönetim süreçlerine ve misafir deneyimine etkilerini ele alacak.

KAVALOĞLU: “TURİZMİN GELECEĞİNİ ORTAK AKILLA ŞEKİLLENDİRMELİYİZ”

AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu değerlendirmesinde, turizmin geleceğinin yalnızca ziyaretçi sayıları ve büyüme oranları üzerinden ele alınamayacağını vurguladı.

Kavaloğlu’nun açıklaması şöyle: “Turizm, ülkelerin ekonomik gelişimine katkı sağlayan, istihdam yaratan, kültürler arasında diyalog ve anlayışı güçlendiren stratejik bir sektör. Ancak bugün turizmin geleceğini yalnızca ziyaretçi sayıları ve büyüme oranları üzerinden değerlendirmek yeterli değil. Rekabet koşulları, teknolojik dönüşüm, kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve değişen tüketici beklentileri, sektörün bütün paydaşlarını kapsayan yeni bir yaklaşımı gerekli kılıyor.

16. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde amacımız, farklı ülkelerden ve uzmanlık alanlarından gelen karar vericilerin birikimlerini ortak bir zeminde buluşturmak. Turizmin yarattığı ekonomik ve toplumsal değeri artırırken doğal ve kültürel varlıklarımızı koruyacak, teknolojiyi insan odaklı gelişimin bir parçası haline getirecek stratejileri birlikte değerlendireceğiz.”

AKTOB VE ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ’NDEN YENİ PROJE: KÜLTÜREL MİRAS ELÇİLERİ

Antalya’nın binlerce yıllık kültürel mirası, turizm profesyonelleri aracılığıyla daha geniş kitlelere ulaştırılacak. İlk aşamada 12 otelden 48 turizm profesyonelinin katılımıyla hayata geçirilmesi planlanan proje, kültürel mirasın tanıtımında yeni bir model oluşturmayı hedefliyor.

AKTOB, basın toplantısında Antalya Bilim Üniversitesi Turizm Fakültesi öncülüğünde geliştirilen “Kültürel Miras Elçileri Projesi”ni de kamuoyuna tanıttı.

“Mirasın İzinden, Turizmin Geleceğine” yaklaşımıyla hazırlanan proje, Antalya ve Burdur’un Likya, Pamfilya ve Pisidya uygarlıklarından günümüze ulaşan kültürel mirasını turizm deneyiminin daha güçlü bir parçası haline getirmeyi amaçlıyor.

Projenin çıkış noktasını, turistlerin destinasyonla en yoğun etkileşim kurduğu alanlardan biri olan otel işletmelerinde çalışanların kültürel mirasın tanıtımına daha aktif katılması oluşturuyor.

Otel genel müdürlerinden departman yöneticilerine, resepsiyon ve misafir ilişkileri çalışanlarından diğer operasyon ekiplerine kadar turizm profesyonellerinin kültürel miras bilgisiyle donatılması, antik kentleri yerinde deneyimlemesi ve edindikleri bilgileri misafirlerine aktarabilmesi hedefleniyor.

12 OTEL, 48 TURİZM PROFESYONELİ VE DÖRT KÜLTÜREL MİRAS ROTASI

Projenin ilk aşamasında, 12 otelden 48 üst düzey turizm profesyonelinin katılımıyla pilot uygulama gerçekleştirilmesi planlanıyor. Katılımcılar önce kültürel mirasın korunması, Antalya’nın antik uygarlıkları, sürdürülebilir turizm ve destinasyon kimliği üzerine eğitim alacak. Ardından dijital içerikler ve sanal tur uygulamalarıyla desteklenen hazırlık sürecini tamamlayarak antik kentleri uzman rehberler eşliğinde ziyaret edecek.

Proje kapsamında dört kültürel miras rotası oluşturulacak:

• Likya: Phaselis ve Olympos

• Pamfilya: Perge, Aspendos ve Side

• Pisidya: Termessos ve çevresi

• Pisidya: Sagalassos ve çevresindeki müzeler

 

Katılımcılar, kültürel miras deneyimlerini fotoğraf, kısa video ve dijital hikaye anlatımıyla otellerin misafir iletişimine aktarabilecekleri içeriklere dönüştürecek.

Projenin akademik boyutunda ise eğitim ve saha deneyimlerinin çalışanların kültürel miras farkındalığı, koruma bilinci ve misafirlerle bilgi paylaşma davranışları üzerindeki etkileri bilimsel yöntemlerle değerlendirilecek.

KÜLTÜREL MİRAS, TURİZMİN GÜNLÜK DENEYİMİNE TAŞINACAK

Kültürel Miras Elçileri Projesi, kültürel değerlerin tanıtımını yalnızca müzeler, ören yerleri ve profesyonel rehberlik faaliyetleriyle sınırlamayan bir yaklaşım sunuyor.

Turizm çalışanlarının yaşadıkları ve çalıştıkları coğrafyanın tarihini daha yakından tanımalarını sağlayacak proje, aynı zamanda kültürel mirasın korunmasına yönelik kurumsal farkındalığı geliştirmeyi hedefliyor.

Projenin uzun vadede farklı otellere ve destinasyonlara uyarlanabilecek bir eğitim ve iş birliği modeline dönüşmesi amaçlanıyor.

AKTOB ve Antalya Bilim Üniversitesi’nin ortak çalışması, turizm sektörünün kültürel mirasın korunması ve tanıtılmasında üstlenebileceği rolü genişletirken, Antalya’nın deniz, kum ve güneş turizminin ötesindeki kültürel zenginliğinin daha görünür hale gelmesine katkı sağlamayı hedefliyor.

 

 

1
2
3
4
5
6
T