ATSO, ANTALYA’NIN ÇEVRECİ DÖNÜŞÜMÜNE LİDERLİK EDİYOR…
|Seher Özen Karadeniz
Hiç şüphe yok ki Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Antalya’ya değer katan kurumların başında geliyor. Her yıl; inovasyon, dijital dönüşüm, bilim, eğitim, kültür-sanat, spor, çevre, kurumsal sosyal sorumluluk, Antalya araştırması alanlarında verdiği KÖK ödüllerinin adeta hepsine başvuru yapacak nitelikte projeler üretiyor.
Bu uzun denilebilecek girişi elbette boşuna yapmadım. ATSO Başkanı Davut Çetin ve Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı odaların işbirliğinde Antalya’nın çevreci dönüşüm yol haritasının çıkarılması amacıyla yola çıkan kurulu ve hedeflerini paylaşmak için giriştim.

Çevrecilik artık doğayı koruma sorumluluğunun çok ötesinde, insanlığın ve ekonominin geleceği için dikkatimizi ve ilgimizi diri tutmamız gereken alanların başında yer alıyor. Meteorolojinin yayınladığı kuraklık haritaları bir öncekini aratır nitelikte, kuraklık uzunca bir süredir tarımsal üretimi etkiliyor. Mardin’de yağış azlığından yetişmeyen ürünlerine su da veremeyince tarlalarını sürmek zorunda kalan çiftçilerin sayısının veriler ışığında her geçen yıl artacağını tahmin etmek zor değil. Deniz suyunun kirlenmesi ve ısınmasının sonuçlarını çok yakın zamanda Marmara Denizini saran müsilaj sayesinde gördük. Kuraklığın elektirik üretim kaynaklarını tehdit etmeye başladığını duyuyoruz. Bazı bilim insanları Antalya ikliminin Kuzey Afrika iklimine döneceğini, seralarda ısıtma yerine soğutma sistemleri gerekeceğini söylüyorlar. Çevre sorunlarının gündemdeki yerini koruduğu şu günlerde ATSO önceki bütün sektörleri bu risklere hazırlayacak olan projesini duyurdu.
Artık Antalya’nın tüm varlıklarıyla birlikte değişen dünyaya uyumlanmasını planlayacak olan bir kurulu var: Antalya Ekonomisi Çevreci Dönüşüm Kurulu
Önceki gün yapılan toplantının açılışında bir konuşma yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO 2021-2024 dönemi stratejik planında dijital dönüşüm, çevreci dönüşüm, yaratıcı ekonomi dönüşümü, özgün yerel ekonomi ve sosyal-kurumsal dönüşümü 5 öncelikli alan olarak belirlediklerini ifade ederek, bu konularla ilgili olarak Şubat ayından itibaren mimar ve mühendis odalarıyla bir dizi toplantı yaparak belirledikleri ortak hedefleri ve çalışma esaslarını paylaştı.
İklim değişikliği ve çevre konusunda her sektör ve işletme düzeyinde hazırlık yapılması gerektiğini belirten Davut Çetin: “Amacımız Antalya ekonomisi, sektörlerimiz ve işletmelerimiz için yol haritaları hazırlamaktır. Bu çalışmayla birinci aşamada çevreci dönüşüm ve iklim değişikliğine dirençli bir ekonomi için ne yapılması gerektiğini belirleyeceğiz, Bakanlıklarımızın ve Belediyelerimizin bu konularda ne yaptığına bakacağız, değerlendireceğiz. İkinci aşamada ise ekonomide ve sektörlerde atılması gereken adımlara odaklanacağız, somut hedeflere yöneleceğiz. İşletmelerimize yol göstermeye, yardımcı olmaya çalışacağız, sektörel projelere öncülük edeceğiz.”

Neden çevreci dönüşüm?
*ekonomiyi iklim değişikliğine hazırlamak,
*yeşil ekonomi ve döngüsel ekonomi fırsatlarından yararlanmak,
*Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatıyla
gelen değişime hazırlanmak,
Çevreci dönüşümü Antalya markasının temel unsurlarından birisi yapmalıyız
ATSO Başkanı Çetin; “Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak da Antalya’da çevreci dönüşümün hızlanması gerektiğine inanıyoruz. Dünyada 2030’da karbon nötr hedefi koyan şehirler var. Antalya gibi bir marka şehir bu gelişmenin gerisinde kalamaz. Antalya’nın sıfır karbon, yani karbon emisyonunu sabitleme hedefini hep birlikte belirlemeliyiz. Çevreci dönüşümü Antalya markasının temel unsurlarından birisi yapmalıyız.” Öngörülen çevreci dönüşüm için 70 milyon dolar gerektiğine dikkat çeken Çetin, bu noktada hükümet ve özel sektörün desteğine ihtiyaç duyulacağını ifade etti.
Ekonomide çevreci dönüşüm yol haritasını 10 Çalışma grubu hazırlayacak
Kentsel dönüşümden, ulaşım sistemine, afet yönetimine kadar birçok konuyu çalışacak olan gruplar; Antalya’nın sanayide, tarımda, turizmde risk senaryolarını gözden geçirecek ve ekonomide yeşil veya çevreci dönüşüm yol haritasını hazırlayacak.
Çalışma Grupları;
Afet Riskleri Yönetimi,
Deprem Riskine Hazırlık,
Turizm ve Sanayide Çevreci Dönüşüm,
İklim Değişikliğine Dirençli Tarım,
Çevreci Kentleşme ve Akıllı Binalar,
Akıllı Enerji Yönetimi,
Atık Yönetimi,
Ulaşım,
Su Yönetimi.
Bu gruplarda kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin, ASAT gibi kuruluşların temsilcileri yer alacak.
Gelecekteki hemşerilerimize doğal güzellikleri, tarımı ve turizmi, çevreye duyarlı, karbon salınımını en aza indirmiş, daha yaşanabilir bir kent bırakmak için kolları sıvayan kurul, Eylül 2021’de düzenleyeceği “1. Çalıştay’da de çalışmalar neticesinde hazırladıkları ilk raporu paylaşacak.