ATSO Antalya 4.0 Projesi Türkiye’ye Örnek Olacak

“Antalya Geleceğini Arıyor” mottosuyla hayata geçirilen “Antalya 4.0 Projesi” kapanış toplantısında konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, “Sayın Valimizin desteğiyle uygulamaya konan Antalya 4.0 Projesi’nin ve ortaya konan birlik ve beraberliğin Türkiye’ye de örnek olmasını ümit ediyorum” dedi. Davut Çetin, çalışmanın hem kurumlar hem de Antalya’yı yönetmeye talip olanlar için bir “vizyon belgesi” niteliği taşıdığını da vurguladı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından “Antalya Geleceğini Arıyor” mottosuyla hayata geçirilen “Antalya 4.0 Projesi” kapanış toplantısı Vali Münir Karaloğlu’nun katılımı ile gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Karaloğlu’nun yanı sıra, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Mustafa Ünal, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ATSO Başkanı Davut Çetin, Meclis Başkanı Süleyman Özer, ATSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, öğretim görevlileri ve sivil toplum kuruluşları başkanları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın 136 yıllık tarihi boyunca Antalya’nın ekonomik ve sosyal gelişmesine katkı yapacak konuları gündeme getirdiğini ve bu yönde çalışmalar yaptığını belirterek, “Dünya yapay zekayı, nesnelerin internetini, karanlık fabrikaları hayatına sokarken Antalya’nın, Türkiye’nin bu değişim sürecinden uzak kalması, işlenmeyen verilerle ve güncellenmeyen hedeflerle yürümesi düşünülemez. Antalya 4.0 projesi işte bu değişime uyum sürecini, bu süreçte hangi adımların atılması gerektiğini ortaya koymayı hedeflemektedir” dedi.

Antalya’yı yönetmeye talip olanlar için bir vizyon belgesi

Konuşmasında “Antalya 4.0 Projesi”nin ortaya çıkış süreci ile ilgili bilgi veren Davut Çetin şunları kaydetti;

“Bu proje fikrinin ortaya çıkışı Sayın Rüştü Bozkurt ve Özgür Demirtaş’ı konuşmacı olarak davet ettiğimiz meslek komiteleri toplantımıza dayanır. O günlerdeki konumuz endüstri 4.0’dı. Toplantının bir çıktısı olarak 2017 yılı çalışma temamızı ‘İnovasyon Yılı’ olarak belirledik ve ‘dijital ekonomi’ – ‘endüstri 4.0’ odaklı çalışmalara giriştik. Çalışmalarımız bizim yalnızca sanayide değil, turizmde, tarımda, ticarette hatta kentlilikte de ‘4.0’ı yakalamamız gerektiği gerçeğine götürdü.

Hocalarımızın çalışmaları ile kamunun, özel sektör temsilcilerinin, sivil toplum kurumları temsilcilerinin verdikleri değerli bilgiler harmanlandı ve hangi alanlarda ilerlememiz gerektiğini gösteren bir çerçeve ortaya çıktı. Bu çalışmanın hem kurumlarımız hem de Antalya’yı yönetmeye talip olanlar için bir vizyon belgesi olmasını ümit ediyorum.”

Davut Çetin: İşimiz Yeni Başlıyor

Toplantının “Kapanış” olarak adlandırılsa da aslında sürecin yeni başladığını ifade eden Davut Çetin konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Aslında bu toplantı bir kapanış toplantısı değil, hatta asıl işimiz yeni başlıyor diyebiliriz. Bundan sonra daha detaylı analizlere ve eylem programlarına başlamalıyız. Bu çağda kurumların ve şirketlerin işbirliği yapmadan küresel değişim hızını yakalaması çok zordur. Sektörler, kurumlar ve kent olarak birlikte öğrenmemiz, birlikte çalışmamız gerekiyor. Dünyada bütün kentler ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda ilerlemeye çalışmaktadır.

Antalya 4.0 artık Odamızın bir çalışması olmaktan çıkmıştır. Sayın Valimizin liderliğiyle başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, her kurum, her STK; mühendis odalarımız, SİAD’larımız bir konuyu üstlenip, görev almalıdır. Ortak bir vizyon veya rota doğrultusunda Antalya gemisinin yelkenlerini kamusuyla, özel sektörüyle, sivil toplum örgütleriyle, vatandaşıyla hep birlikte dolduracağız. Bu düşünceyle çalışmamızın Antalya’ya ve bütün sektörlerimize yararlı olmasını diliyorum. Sayın Valimizin desteğiyle uygulamaya konan Antalya 4.0 Projesi’nin ve ortaya konan birlik ve beraberliğin Türkiye’ye de örnek olmasını ümit ediyorum.”

Vali Münir Karaloğlu: Türkiye Cumhuriyeti Hedefleri Olan Bir Ülkedir

ATSO’ nun liderliğinde başlatılmış olan Antalya Geleceğini Arıyor Antalya 4.0 kapanış toplantısında konuşan Vali Münir Karaloğlu, “ Ülkemizin, 2023-2053-2071 hedefleri var. Ülkemizi hedeflerine taşıyacak önemli illerimiz var. O illerden bir tanesi de Antalya’mızdır. Artık dünyada ülkelerden çok kentleri yarıştıran ve ülkeleri, kentlerin geleceğe taşıdığı bir dönemdeyiz. Yapacağımız çok şey var. Antalya 4.0 çalışmaların da Türkiye’nin hedeflerine ulaşması noktasında Antalya olarak vereceğimiz katkılar çok önemlidir” dedi.

“Algılar ve Gereğini Yaparsa Kazanır”

Durmadan gelişen yeni bir çağda olduğumuza değinen Vali Münir Karaloğlu, “Bu yeniçağı en önce kim algılar ve gereklerini yaparsa mutlaka bir adım öne geçmiş olacak. Türkiye olarak da bu yeniçağı hem anlamada hem gereklerini yapma konusunda dünyanın çok gerisinde değiliz. Ama bu her şeyi çözdüğümüz anlamına da gelmiyor. Dünyayı takip ettiğimiz süreçte, yeni gelişmeleri ülkemize aktarma konusunda ticaret odalarımız, üniversitelerimiz, bilim insanlarımız, hükümetimiz ve yerel yönetimlerimiz gayretle üzerine düşen görevleri yerine getirmeye çalışıyor. Antalya 4.0 diyerek sadece endüstri 4.0’ı değil, tarımda, turizmde, ticarette ve akıllı kentte 4.0 olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Antalya’nın sadece turizm ve tarım kenti gibi algılanmasının gerçeği yansıtmadığını vurgulaya Vali Münir Karaloğlu, ” Geçen gün ASELSAN genel müdürümüzle bir araya geldik ve Serbest Bölge’de otomotiv, yazılım ve tersane ile ilgili dört firmamızı ziyaret ettik. ASELSAN Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün hayretler içerisinde kaldı. ‘Ankara’dan Antalya’ya bakıldığında deniz kum ve güneşten başka bir şey görmüyoruz. Ama Antalya’da bu kadar ileri bir teknolojinin olduğunu görebilmek için buraya gelmek gerekiyormuş’ dedi. Antalya’ya artık turizmin, ticaretin, tarımın yanına mutlaka 4. T olan teknolojiyi koymak zorundayız. Antalya’nın ekosistemi teknolojiyi geliştirmeye çok uygun” ifadelerini kullandı.

Üniversitelerin kentler için çok önemli olduğunu ifade eden Karaloğlu, “Üniversiteler mutlaka kentlere entegre olmalı ve kentlere vizyon ve hedef koymalıdır. Üniversitelerimiz hayatın içinde olmalıdır. Üniversitelerimiz sanayiciyle, tarlada, serada çiftçimizle beraber olmak zorundadır. Hocalarımızın bilgilerinden daha çok istifade etmeli, mutlaka üretilen bilginin ürüne dönüşerek rafa çıkmasını sağlamalıyız. Bu çalışmayı ATSO ve üniversitemizin hocaları birlikte yürüttü. Onun için bu çalışmanın üniversite ile birlikte yürütülmesinden büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.

Türel, ‘Akıllı Kent hedefine ulaşıyoruz’

ATSO 4.0 Proje toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 9 ay önce başlayan projenin bitiminde yol haritasının ve ana hatlarının belirlendiğini söyledi. Sanayi inkılabının toplumların yaşayışından, ülke politikalarına kadar geniş çaplı bir etki yarattığını belirten Başkan Türel, “Ancak, günümüzde gelişen dijital teknoloji; iş yaşamı, eğitim – sağlık sistemleri ve ekonomik hayat başta olmak üzere her alanda yaşamımızı değiştirmekte bize yeni bir kapı aralamaktadır. Dijital dünyanın hayatın her alanına girmesi sanayi inkilabının etkilerinden daha az değildir. Bugün artık ağır sanayi konusunda yapılan çalışmalar kadar dijital dünyanın ana damarı olan minicik çipler de daha çok önem kazanmakta onların işlevselliği hayatın her alanını kolaylaştırmaktadır” dedi.

Başarılı olduk

Başkan Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küreselleşme aşamasının en önemli argümanlarından biri olan bilişim alanında ve iletişim teknolojisinde yaşanan hızlı gelişmeler yerel yönetimleri de şehirlerini dönüştürüp yeniden yapılandırmaya zorluyor. Kentlerin olağanüstü  hızla gelişmesi, dijitalleşmeyle birlikte bütünsel sosyal yapıların ortaya çıkmasına yol açarken, belediyeciliğin önüne de yeni meydan okumalar getiriyor. Büyükşehir Belediyesinin dünyada challenge olarak adlandırılan bu yeni kavramın gerisinde kalmamak adına yaptığı çalışmaları bir çoğunuz yakından biliyorsunuz. Bugüne kadar dijitalleşmenin akıllı kent uygulamalarının bir çok alt başlığını Antalya’da hayata geçirdik ve başarılı sonuçlar elde etmeye başladık.”

Yeni bir çağın başlangıcındayız

Akıllı kentleşme sürecindeki hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini anlatan Başkan Türel, “Ulaşımda, sağlıkta, güvenlikte, kısacası belediye hizmetlerimizde yeni bir dönem başlattık ve teknolojinin tüm imkânlarını kullanarak etap etap bunları hayata geçirdik. İster akıllı kent, ister dijital kent, istersek 4.0 diyelim, yeni bir çağın başlangıç aşamasında olduğumuzu biliyor ve buna göre önlemlerimizi alarak, yolumuza devam ediyoruz. Yeni çağın bu yeni kültürüne vatandaşlarımızın da çok kısa sürede adapte olması bizleri sevindiyor. Çok yakında tüm bu anlattıklarımızdan daha fazlası büyük bir hızla gündelik hayatımızın bir parçası haline gelecek. Bu nedenle Antalya’da kurumlar olarak hepimiz hedeflerimizi gözden geçirmeliyiz. Hep birlikte ortak bir yol haritası belirlemeli ve birlikte çalışarak ilerlemeliyiz. İşte Antalya 4.0 projesi de bu ortak çalışmalarımızdan biri olarak öne çıkıyor” şeklinde konuştu.

Toplantı Başkan Davut Çetin, Büyükşehir Başkanı Menderes Türel, Vali Münir Karaloğlu’nun açılış konuşmalarının ardından Sanayi 4.0, Turizm 4.0, Kent 4.0, Ticaret 4.0, Tarım 4.0 çalışma gruplarında görev alan akademisyenlerin sunumlarıyla devam etti. Katılımcıların değerlendirmelerde bulunduğu toplantı toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Antalya 4.0 Projesiyle ilgili sonuç raporunun önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir