Vali Karaloğlu; Türkiye’yi Doyuran Şehirde Yaşıyoruz


Seher Özen Karadeniz

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) geleneksel toplantısı ‘Kent Buluşmaları’nın konuğu oldu. ATB’de düzenlenen toplantıda Vali Münir Karaloğlu, ATB Başkanı Ali Çandır, ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci, yönetim kurulu ve meclis üyeleriyle bir araya geldi. Basına açık toplantıda ATB Başkanı Çandır ve Borsa üyeleri, Vali Karaloğlu’na sektörün taleplerini iletti.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya’nın turizm kadar tarım şehri de olduğunu belirterek, ‘Sadece yıllık 14-15 milyon yabancı, 3-4 milyon yerli 20 milyona yakın ziyaretçiyi değil, Türkiye’yi doyuran bir şehirde yaşıyoruz. Antalya tarımı bilen ve diğer şehirlere göre çiftçisi daha bilinçli olan bir şehir” dedi.

“Sera Atıklarını Bertaraf Etmeliyiz”

Antalya’da tarım sektörünün gelişmesi, zararlıyla mücadelenin daha bilinçli yapılması için tarım ve orman il ve ilçe müdürlükleri, ziraat odaları ve borsalarla çalışmalar yapıldığını anlatan Karaloğlu, Tuta absoluta, Akdeniz meyve sineği gibi zararlılarla ilgili çiftçilere eğitim destekleri verildiğinden söz etti. Zararlılarla ilgili en büyük sorunlardan birinin sera atıklarının bertarafı olduğunu kaydeden Karaloğlu, ‘Bunu senelerdir konuşuyoruz ama bir türlü sera atıklarının bertaraf edilmesini sağlayamadık. Bunu her sera sahibinin tek başına gerçekleştirmesi de mümkün değil. Ortak akılla bölgesel çözümler üretebiliriz. Mutlaka bunu kent olarak çözmemiz lazım” diye konuştu.

Sera atıklarının biriktirilmesinin şikayet edilen zararlılara kışlık yuva oluşturulması anlamına geldiğine dikkat çeken Karaloğlu, ‘Atıkların altında kışı geçirsin, yazın yine gelsin serama bana zarar versin diye zararlının yaşamasına ortam oluşturuluyor. Çiftçiye bunu çok iyi anlatmamız lazım. Bazı çitçilerimiz bunu yakarak yok etmeye çalışıyor, o da doğru değil, her sene sera atıklarının yakılmasından dolayı orman yangınlarını görüyoruz. Onun için bunu mutlaka biyolojik metotlarla yok edecek bir mekanizma oluşturmamız lazım” dedi.

“Seralarımızı Daha Nitelikli Hale Getirebiliriz”

Karaloğlu, “Antalya’da aslında bizim yaptığımız seracılık değil, örtüaltı üretim. Son dönemde güneş olmayınca, havalar soğuk olunca yediğimiz domatesin tadı da, rengi de yok. Bu doğal bir şey değiştirme şansımız yok. Güneşi doğdurma şansımız yok ama seralarımızı daha nitelikli hale getirebiliriz. Hükümetimiz de bunun farkında, Türkiye’de çok ciddi bir örtüaltı üretimi ve sera potansiyeli var. Seralarımızı daha teknolojik hale getirebilirsek örtüaltı üretimini artırabileceğimizin hükümetimiz de farkında. Bunun için önce finansman modellerinin çözülmesi gerekiyor, çiftçinin nasıl destekleneceği ve korunacağı konularında da çalışmalar yapılıyor” dedi.

Antalya’nın 500 genci köyüne döndü

Antalya’da geçen yıl tarım sektörüne 90 milyon TL’lik hibe desteği sağlandığını ifade eden Vali Karaloğlu, özellikle köylerde genç nüfusun tarımsal faaliyetlerde yer alması için yapılan çalışmaların sonuç verdiğine dikkat çekti. Karaloğlu  ‘Köylerde yaş ortalamamız çok yüksek, 60 yaşına gelmiş insanla tarımsal faaliyeti sürdürme şansınız yok. Hükümetimiz bu noktada genç nüfusu tekrar kırsala döndürmek ve tarımsal faaliyetlerin içine koyabilmek için 2017-2018’de destek programları uyguladı ve Antalya’ya yaklaşık 15 milyon TL hibe verildi. Bu hibeden yararlanan yaklaşık 500 gencimiz kırsala dönüp tarımsal faaliyetlerin bir parçası haline gelmeye çalışıyor” diye konuştu.

Sektör, Karaloğlu’ndan Hazine Arazilerinin Tarıma Açılması İçin Destek İstedi

Vali Karaloğlu, konuşmasının sonunda sektör temsilcilerini dinledi ve sorularını yanıtladı. Antalya’nın Türkiye’de üretim becerisi en gelişmiş kent olduğunu belirten ATB Başkanı Ali Çandır, ‘Bunu ekonomiye yansıtmak, katma değer yaratmak için tıbbi ve aromatik bitkiler, yaş meyve sebze, süs bitkileri üreticilerimiz yatırım yapmak istiyor. Antalya’da en pahalı şeylerden biri toprak, arazi. 300-400 bin liraya 1000 metrekare alıp üzerine aynı miktarda yatırımla işletmeye dönüştürmek ekonomik değil. Onun için yatırımcımız ya dışarıya kaçıyor ya da vazgeçiyor. Hazineden yatırımları hayata geçirmek için hazineye ait arazilerin envanterinin verilmesi ve tahsisi için desteğinizi bekliyoruz. İlk yaptığımız talep toplamda yaklaşık 15 bin dönüm üretim yapacak, 3 yılda 5 bin kişiye istihdam sağlayacak, 40-50 milyon dolarlık ihracat yapacak yatırımcı hazır ve toprağa ihtiyacımız var” dedi.

Bunun üzerine Vali Karaloğlu, konunun araştırılması ve tarım sektörünün hazine arazilerinin envanter talebi hakkında çalışma yapılması için talimat verdi. Sektör temsilcileri ayrıca elektrik hatlarının altında istimlak edilen özellikle boşaltılmış orman arazilerinin tıbbi ve aromatik bitki üretimi için tahsisi konusunda da Vali Karaloğlu’ndan talepte bulundu. Bunu ilk defa duyduğunu dile getiren Vali Karaloğlu, ‘çok mantıklı talep” diyerek bu talebin sözü edilen yerlerde başka bitkilerin  büyümesine de engel olacağı için yangına karşı da bir çeşit önlem olabileceğini ifade etti.

Dün gerçekleştirilen, ATB “Kent Buluşmaları” toplantısında kentin önemli sektörlerinden ‘tarım’ ciddi olarak masaya yatırıldı ve kentin en önemli temsilcisiyle enine boyuna konuşuldu. Kent hafızasına kaydedilen bu buluşmanın yakın zamanda olmasa bile umulan en  kısa sürede kentin tarım politikalarının geliştirilmesine kaynaklık edeceğini umuyoruz.

fotoğraflar: www.antalyaborsa.org.tr

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir