Antalya’nın Yaş Meyve Sebze İhracatında Rusya Açığı Kapanmadı
|Antalya Ticaret Borsası Başkan Vekili Halil Bülbül, bir dönem 109 milyon dolar yaş meyve sebze ihracatı yapılabilen Rusya’ya bu yılın ilk 5 ayında sadece 3 milyon dolarlık ihracat yapıldığını belirterek, “Eğer Rusya kayıpları ile Rusya dışı kazançları mahsup edersek 52 milyon dolarlık bir fark ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak diyebiliriz ki, Rusya kayıplarının yaklaşık üçte birini yeni pazarlarla telafi edebilmişiz. Dolayısıyla yeni pazarlar konusunda çok daha fazla çalışmalıyız” dedi.
Antalya Ticaret Borsası Haziran ayı Meclisi, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında toplandı. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır’ın yurt dışında olması nedeniyle Başkanlığa Vekalet eden Halil Bülbül ekonomi ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2017’nin ilk çeyreğinde ekonomik büyüme yüzde 5 olarak gerçekleşmesine rağmen, tarım sektöründe bu oranın yüzde 3.2’de kaldığını anlatan Bülbül, genel ekonomik büyümeye sektörel katkının olması gerekenin altında kaldığını vurguladı ve bunun nedenlerini şöyle sıraladı:
“Verilen desteklerin büyümeye ivme kazandırmaması. Sektörümüzde yaşanan toprak kayıpları. Tarımsal faaliyetlerden çekilme. Fiyat istikrarı adına tarımsal ithalatın kolaylaştırılması. Dünya tarımsal ürün fiyatlarındaki düşüşler. Tarımsal girdi maliyetlerindeki aşırı artışlar olarak ifade edebiliriz.”
İHRACATTA RUSYA ETKİSİ
2017 yılı ilk 5 ayında Antalya’dan 189 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştiğini belirten Halil Bülbül, “Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11’lik artışı ifade etmektedir. İlk bakışta büyüme oranı itibariyle yüksek bir rakam gibi gelse de 189 milyon dolarlık ihracat aynı dönemler itibariyle araştırıldığında 2008 yılı rakamına denktir. 243 milyon dolarla en yüksek ihracat yaptığımız yılda Rusya’nın payı 109 milyon dolardı. Bu yılın ilk 5 ayındaki ihracatımızın ise sadece 3 milyon doları Rusya’ya gerçekleşmiştir. Eğer Rusya kayıpları ile Rusya dışı kazançları mahsup edersek 52 milyon dolarlık bir fark ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak diyebiliriz ki, Rusya kayıplarının yaklaşık üçte birini yeni pazarlarla telafi edebilmişiz. Dolayısıyla yeni pazarlar konusunda çok daha fazla çalışmalıyız” dedi.
RUSYA KAYBI TELAFİ EDİLMEDİ
ATB Meclis Üyesi Mustafa Çetin, Rusya krizinin ardından özellikle yaş meyve sebze sektörü ihracatında yaşanan kayıplara dikkat çekti. Çetin, alternatif pazar arayışlarının kayıpları telafi etmediğini söyledi.
YEME KARŞILIK SÜT ALIYORLAR
ATB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav, girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu belirterek, sütteki fiyat sıkıntısına dikkat çekti. “Sütü satamama endişemiz yok ödemeler geç de olsa satış oluyor” diyen Simav, bazı firmaların üreticiye “sütü senden alırım ama yemi de benden alacaksın” dediğini anlattı. Simav, “Sütü satabilme uğruna pahalı yem alıyoruz” dedi.
1 YILDA KUZU ETİ YÜZDE 50 ZAMLANDI
ATB Meclis Üyesi Adnan İngeç Ramazan ayı nedeniyle ette parakende satışların yoğun olduğunu belirterek, fiyattaki yükselişe dikkat çekti. Kuzu etinin son 1 yılda yüzde 50 zamlandığını kaydeden İngeç, “Kurban Bayramı yaklaşıyor kuzu eti daha da yükselir. Kuzu etinde anormal yokluk var. Kuzu yok da değil var ama pahalı. Arz taleple ilgili olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. Türkiye’de süt 2 Lira’yı bulmadığı sürece et sıkıntısının devam edeceğini söyleyen İngeç, “Süt para edecek ki et üretilsin” dedi.
ÇİÇEKTE SIKINTI YER VE İŞÇİLİK
ATB Meclis Üyesi Tuncay Özden, çiçek sektörünün yeni sezon hazırlıklarına başladığını belirterek, sektörde üretim yeri ve işçilik sıkıntısı olduğunu kaydetti.