Antalyalı Sanayiciler İspanya’dan Döndü
Antalya Organize Sanayi Bölgesi Sektörel Ticaret Heyeti, İspanya programı kapsamında Barselona’da düzenlenen Equiplast Plastik ve Kauçuk Fuarı’nda katılımcı firmalar ile yüz yüze görüşmeler yapıp yeni işbirliği ve ortaklık fırsatlarını değerlendirdi.
Katılımcılarını yeni ihracat pazarlarıyla tanıştırmak için dünyanın dört bir yanına sektörel ticaret heyeti programları düzenleyen Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nin 2017 yılındaki son durağı İspanya oldu. Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih İncir başkanlığında 5 gün süren programa, Bölge Müdürü İlhan Metin ile Bölgede plastik sektöründe üretim yapan sanayiciler katıldı.
Fuarda Birebir Görüşme
Seyahatin ilk gününde T.C. Barselona Başkonsolosluğu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılan heyet üyeleri, Başkonsolos Güçlü Kalafat’tan ülkenin ticari ve ekonomik yapısı hakkında bilgi aldı. İspanyol Plastik Birliği ile Plastik Teknolojileri Enstitüsü’nü de ziyaret eden Antalya OSB sanayicileri, kurum yetkilileri ile sektör hakkında istişarelerde bulundu. Sektörün dünyaca ünlü fuarları arasında yer alan Equiplast Plastik ve Kauçuk Fuarına katılan heyet üyeleri, firma temsilcileri ile birebir görüşmeler yaparak yeni işbirliği ve ortaklık fırsatlarını değerlendirdi.
İthalat ve İhracatta Artış
İspanya programına dair izlenimlerini aktaran Heyet Başkanı Fatih İncir, “Türkiye’de plastik sektörü hızla gelişmekte ve global pazarlardan daha fazla pay almaktadır. Ülkemizin Avrupa Birliği ile 1996 yılı başından itibaren uygulamaya koyduğu Gümrük Birliği Anlaşması’nın beklenilen bir sonucu olarak, İspanya’dan yapılan ithalat ve bu ülkeye yapılan ihracatta sürekli ve düzenli artış görülmektedir. 2023 ihracat vizyonu kapsamında kimya sektörünün 50 milyar dolarlık ihracat hedefinin 17 milyar dolarlık kısmı plastik sektörü tarafından gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Bu düzeyde bir ihracatın gerçekleştirilmesi için 3 $/Kg’ın altına inmiş birim ihraç fiyatlarının gelişmiş ülkeler ortalaması olan 4,5 $/Kg’a çıkaracak tedbirlerin alınmasının yanı sıra yatırım teşviklerinden de azami ölçüde yararlanılması gerekmektedir” dedi.
Ar-Ge’nin Önemi Büyük
Sektörün en önemli sorununun yeterli katma değer sağlayamamak olduğunu ifade eden İncir, “Bu durumu ancak katma değeri yüksek inovatif ürünler imal etmek veya kaliteden ödün vermeden maliyetleri düşürerek kar marjını arttırarak çözebiliriz. Bu noktada Avrupa standartlarında ve çevreye uyumlu üretim yapılması kaçınılmazdır. Sektörde yüksek teknoloji ürünlerine geçmek ve katma değer artışı sağlamak için teknolojik gelişmelerin takibi ve AR-GE yatırımlarının hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır. Katılımcılarımız, heyet programları sayesinde teknolojik gelişmeleri yakından takip edebilmekte, AR-GE alanında yatırımın önemini kavramakta ve program bitiminde izlenimleri doğrultusunda gerekli çalışmalara başlayabilmektedir” şeklinde konuştu.
İlgili İçerikler
-
Alanya TSO’dan 50 Milyon Kişiye Alanya Tanıtımı
Yorum yapılmamış | Nis 18, 2017
-
Vali Yazıcı: Antalya’yı Sadece Antalya Olarak Düşünemeyiz
Yorum yapılmamış | Mar 16, 2021
-
Port Akdeniz Antalya Limanı’nda iç boşaltma ve iç dolum ücretlerinde indirim
Yorum yapılmamış | Nis 17, 2017
-
Hasan Ali Ceylan: Sezonu 12 Aya Yaymak Önemli
Yorum yapılmamış | May 9, 2023