Antalya’da 2023 Hedefi 20 Milyon Turist

AKTOB’da turizmcilerle bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu hedefe ulaşacağımızı düşünüyorum. Bazen, bazı ülkelerle sorun yaşadık. Turist sayısında düşme oldu. Rusya ile uçak krizi. Bizim görevimiz de bunu aşmak, diyalogla çözmekti. Sabrettik, ilişkileri düzelttik. Bu sefer rekor artış oldu. Bu sene Rusya’dan gelen turist sayısında yine rekor artış var. Önümüzdeki yıllarda bu artış devam edecek” dedi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğinin (AKTOB) geleneksel öğle yemeği toplantısı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Barut Hotels Lara’da düzenlenen yemeğin açılış konuşma yapan AKTOB Başkan Dr. Erkan Yağcı sektörel konularda değerlendirmelerde bulundu.

Yalnız büyümedik güven de geldi

2017 yılında dünya turizminde ve Akdeniz’de sağlanan % 7’lik büyümenin en büyük katkısının, % 25’i aşan yüksek gelişimle Türkiye’den geldiğini vurgulayan AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı “Bu gelişme ile birlikte, yakın geçmişte bazı istenmeyen olaylar nedeniyle güç kaybeden güvenli ülke algısını da geri kazanmaya başldığımızı gözlemliyoruz” dedi.

Trend sürecek

“2017 yılı toparlanma, 2018 yılı ise iyileşme yılımız oldu” diyen Dr.Yağcı, şöyle devam etti: “2018 yılının 5 ayında Antalya’da yaklaşık 3 milyona yakın turist ağırladık. Bu % 45 gelişme yaşandığını ve mayıs ayı rekorunu da kırmış olduğumuzu gösteriyor. Ramazan Bayramı ile hem erken rezervasyon hem de son dakika satışlarında artışlar oldu. Bu talebin sezon boyunca da aynı ivmeyle devam edeceğini öngörüyoruz.”

Antalya’da Rusya pazarının, geçen yılki büyümesine devam ettiğini, Almanya’nın da canlanmaya başladığını söyleyen Dr.Yağcı, “2018 yılı 5 aylık dönemde Rusya pazarındaki büyümemiz % 40’ın üzerinde. Bu trendin sene sonuna kadar devam edeceğini de öngörmekteyiz. Diğer önemli kaynak pazarımız olan Almanya’da ise geçen yıla kıyasla %51 oranında büyüme gerçekleşti; fakat henüz en iyi yılımız olan 2015 yılı rakamlarına ulaşılmadı” dedi.

Rolümüzü biliyoruz

Sektörün dönüşümüne, gelişimine katkı sağlamak için çalışmaya devam ettiklerini, hedefleri yüksek tuttuklarını ve ulaşmak için tüm meslektaşlarla birlikte çalıştıklarının altını çizen Dr. Yağcı, “Antalya’da turizm gelişiyorsa, Türkiye’de turizm gelişiyordur. Antalyasız bir turizm olmaz. Devletimizden ve saygıdeğer Cumhurbaşkanımızdan,  Saygıdeğer Bakanımızdan aldığımız destekle Antalya, Türkiye turizm büyümesinin ortalamasını yükselten bir büyüme gerçekleştirmiş ve Türkiye turizminin büyümesinde itici bir güç olmuştur.

Antalya ev sahipliğinde gerçekleştirilen uluslararası zirveler ile ülkemizin ve şehrimizin tanıtımlarına büyük ölçüde destek sağlanmıştır. Bilindiği gibi dünya liderlerini bir araya getiren G20 Zirvesi, 2015 yılının Kasım ayında  Türkiye’nin ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleşti.

Bunun yanı sıra Saygıdeğer Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun katkıları ve katılımları ile Antalya’ da Mayıs 2015 yılında gerçekleşen Nato Dışişleri Bakanları Zirvesi ile Antalya dünya basını önünde bir kez daha geniş yer bulmuş, ülkemizin tanıtımına katkı sağlamıştır.

2018 yılı her ne kadar turist sayısı bakımından ciddi bir büyüme trendine geçmiş olsa da esas büyümemiz hem kişi sayısı hem gelir bakımından 2019 ve 2020 yılı olacağına inanıyoruz.”

Büyüme istikrar kazanacak

Krizin aşılmasının ardından yapmamız gerekenlerin başında gelirlerin artırılması olduğunu vurgu yapan Dr.Yağcı, “Gelir artışının da kalıcı olması dengeli büyümenin bir şartıdır”dedi.

Zor zamanların sorunları zamanla aşılır

 Sektörün kalifiye personel vb. sıkıntıları olduğunu da dile getiren Dr.Yağcı şunları ifade etti: “Fakat hayatın her alanında olduğu gibi, büyüyen ve gelişen bir sektörde belli dönemlerde sorunlar olacaktır. Bu normal bir durumdur. Esas önemli olan yaşananlara karşın bizlerin ne yapacağı ve nasıl hareket edeceğidir.

Turizm sektörü 1984 yılı ve sonrasında 1. doğuş dönemini yaşamıştır. 2. büyüme dönemini 2003 yılı ve sonrasında yaşamıştır. 2016 yılı ve sonrasında sektörümüz 3. döneme, yeni döneme girmiştir.

Bu 3. dönemdeki hedefimiz Türkiye için 63 milyon turist, Antalya için 20 milyon turisti nasıl getireceğiz olmalıdır.”

Yapma gücümüz var

“3. dönem hedefimizi gerçekleştirecek bilgi birikimine, yatırım riski alma cesaretine ve bunu gerçekleştirecek, gururumuz yerli yatırımcılara sahibiz” diyen Dr. Yağcı “Hedefe ulaşmak için gereken unsurlar ise; beraber çalışacak takım ruhuna, kamu-özel sektör işbirliğine, turizm bakanlığı ve sektörün tüm bileşenleri kapsayan çalışma modeline ve en önemlisi turizm vizyonu ve turizm bakış açısını sürekli kılacak politikayı devam ettirmektir” ifadesini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu: Gerekenleri yapınca güçleniyoruz

Daha sonra turizmcilere seslenen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı konuşmada, sektörü yalnız seçimde değil her zaman ziyaret ettiklerini ve turizmin gelişmesi için özel sektörle birlikte çalıştıklarını vurguladı. Bakan Çavuşoğlu, “Çünkü Türkiye ne kadar güçlü olursa turizm sektörüne desteklerimiz de o kadar artacaktır” dedi.

Ülke ekonomisi ve genel anlamda ülke istikrarlı olmasaydı Türkiye ne kadar güzel olursa olsun güvende olmadığı sürece turistlerin gelmeyeceğini, bunu 2016 krizinde yaşadıklarını ifade eden Çavuşoğlu, hükümetin turist sayısının artması için sadece alt yapıda değil, birçok alanda yoğun çaba sarf ettiğini belirtti.

Görevimiz diyalogdu, başardık

Antalya’da 2023 hedefinin 20 milyon olduğunu da belirten Bakan, “Bu hedefe ulaşacağımızı düşünüyorum. Bazen, bazı ülkelerle sorun yaşadık. Turist sayısında düşme oldu. Rusya ile uçak krizi. Bizim görevimiz de bunu aşmak, diyalogla çözmekti. Sabrettik, ilişkileri düzelttik. Bu sefer rekor artış oldu. Bu sene Rusya’dan gelen turist sayısında yine rekor artış var. Önümüzdeki yıllarda bu artış devam edecek” dedi

Güven artınca imaj toplanıyor

Bakan Çavuşoğlu, İskandinavlı turistlerin Türkiye’ye dönmeye başladığını, bunun sebebinin de güvenli ülke imajının yeniden oturması olduğunu ifade etti. Türkiye’nin hiçbir zaman terörle yan yana anılmak istemediğini vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

Krizden fayda da doğdu

2016 krizinin bazı faydaları olduğunu da vurgulayan Bakan, “O krizin şöyle bir faydası oldu. Rus turistler başka ülkelere, destinasyonlara gitti. O zaman Türkiye ile kıyaslama yaptı. Bu esasen Alman turistler için de geçerlidir. Türkiye’nin kıymetini gördüler”dedi.

Son aylarda Ruble’nin değer kaybının Türkiye’ye olumsuz yansımadığını da belirten Çavuşoğlu, yeni ve güçlenen pazarlara da vurgu yaparak şunları söyledi:

“Buna rağmen Rusya’da rekor artış devam ediyor. Başka bir artış sağladığımız ülke Ukrayna’dır. İki senede yüzde 100 geliştik. Bunda pasaportsuz, kimlikle geçiş sağlamamız büyük bir rol oynadı. İki sene önce 700 olan turist sayısı, 2017 yılı itibarıyla 1 milyon 400 bin oldu.”

“Tüm zorluklara, etrafımızdaki problemlere rağmen son 10 yılda, Avrupa’da çok ciddi krizler olmasına rağmen, Türkiye ekonomisi istikrarlı bir şekilde büyüdü, büyümeye devam ediyor.” diyen Çavuşoğlu, hükümetin turist sayısının artması için sadece alt yapıda değil, birçok alanda da yoğun çaba sarf ettiğini belirtti.

Yeni pazarlar ve yeni ürünler vurgusu

Turizmde gelişmekte olan pazarlara da işaret eden Bakan Çavuşoğlu, “Geçen seneye göre Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısının ilk dört aya göre yüzde 98 arttı. Geçen yıl yaklaşık 300 bin Çinli turist geldi. Bu sene 700 bine çıkabilir. Çin’deki Türkiye Yılı’nın olumlu katkısı olacak”dedi.

Turizm geliri kadar sağlıktan kazanacağız

Türkiye’nin sağlık ve medikal turizminde dünyada ikinci sıraya yükseldiğine işaret eden Çavuşoğlu, Antalya’nın da iki sene önce sağlık turizminde Türkiye’de beşinciyken şu anda ikinci sıraya yükseldiğini söyledi.

Türkiye’nin 2017’de sağlık/Medikal turizminden 7,5 milyar Dolar gelir elde ettiğine dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi: “2023 yılında 50 milyon turist, 50 milyar Dolar gelir hedefledik. Şimdi ilk hedeflere göre arada 7-8 milyar Dolar’lık bir fark var. O da geçtiğimiz kriz döneminde oldu. Maalesef fiyatları düşürdük. Halen daha tur şirketleri otelcilerimizle oynuyor. Bu olmamalı. Yani bu kadar yatırım yapacaksınız, bu kadar istihdam sağlayacaksınız, sadece onlar para kazanacak. Biz onlara zaten her türlü desteği veriyoruz. Kazansın ama sizleri de mağdur etmesin. Bu farkı giderebiliriz. Ama sadece 2023 yılında 50 milyar dolar normal turizmden kazandığımız paranın dışında sağlık turizminden de 50 milyar dolar kazanacağız. Toplam turizm geliri sağlık turizmiyle birlikte 100 milyar dolara yükselmiş olacak”

Yatırımlar devam ediyor

Antalya’ya havadan, karadan, denizden ulaşım kolaylığı için yapılan yatırımlardan da bahseden Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Havalimanı’nın kapasitesinin genişletilmesi ve Gazipaşa-Alanya Havalimanı yatırımlarının ardından üçüncü havalimanı için Batı Antalya Havalimanı projesinin onaylandığını, 2022 yılına kadar bitirilmiş olacağını dile getirdi. Bakan Çavuşoğlu, otoban ve duble yollar ile Burdur ve Konya üzerinden hızlı tren ve liman projelerini de anlattı.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir