Antalya Buğdayını Arıyor!
Antalya Ticaret Borsası’nın BATEM, TİGEM, Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Odası gibi kurumlar ve özel sektörün desteğiyle Antalya’ya en uygun buğday çeşidinin belirlenmesi amacıyla başlattığı “Antalya Buğdayını Arıyor Projesi” çiftçiye yol gösteriyor. BATEM’in Aksu’daki tarım alanına Aralık ayında ekilen 8 çeşit buğdayın hasadı yapıldı.
Hasada, ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, ATB Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi Üyeleri, BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Dekanı Davut Karayel, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Akar ile sektör temsilcileri katıldı.
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, üyelerinden gelen talep doğrultusunda sahil ve yaylaya has buğday çeşidini belirlemek amacıyla 2014 yılında “Antalya Buğdayını Arıyor Projesi” başlattıklarını belirterek, projenin meyvelerini almaya başladıklarını söyledi. Bu yıl ekimi yapılan 8 çeşit içerisinde kalite ve verimde ön plana çıkan buğdayların belirlendiğini kaydeden Çandır, “Proje sonunda Antalyalı üretici kalite ve verimde en iyi buğday çeşidini ekmeye başlayacak. Borsa olarak üreticimizin ve tüccarımızın daha fazla kazanması için çalışıyoruz” dedi.
DENEME EKİMLERİ BAŞARILI
ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, deneme ekimlerinin 3. yılını tamamladığını belirterek, “Bu yıl yaptığımız deneme ekimi oldukça başarılı” dedi. Antalya hububat üretimi için iyi bir çalışma yaptıklarını kaydeden Kayan, “Yaptığımız deneme ekimleri sonucunda çiftçiye önerebileceğimiz çeşitler belirleniyor. Borsa olarak deneme ekimlerini önümüzdeki yıl da devam ettirmek istiyoruz” diye konuştu.
BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, denemesi yapılan 8 çeşit içerisinde BATEM’in tescil ettirdiği çeşitlerin de bulunduğunu belirterek, “Bölge çiftçisinin buğdayda kalite ve verimi alabileceği çeşidi bulmak için çalışıyoruz. Proje hedefine ulaşıyor. Önümüzdeki yıllarda buğdayda daha iyi verim ve kaliteden söz ediyor olacağız” dedi.
BORSA’YA TEŞEKKÜR
Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Aralık ayında ekimleri yapılan buğday çeşitlerinin hasadını yaptıklarını belirterek, “Çiftçi artık emeğinin karşılığını almak istiyor. Dönümde 400-500 kilogram buğday değil, 700-800 kilogram buğday alırsak çiftçi zarar etmeden ekip biçebilir. Bu proje de buğdayda verim ve kaliteyi artıracak bir çalışma. Borsamıza öncülük ettiği için teşekkür ederiz” diye konuştu.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, “Antalya Buğdayını Arıyor Projesi”nin örnek bir çalışma olduğunu belirterek, “Buğday bizim temel besin ögemiz. Antalya için kalite ve verimli buğday çeşidinin bulunması çok önemli. Borsa önder olup sektör temsilcilerini bir araya getirdi ve böyle bir proje ortaya çıktı. Başta Borsamız olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
İlgili İçerikler
-
Türkiye’nin İlk ve Tek Barista Atölyesi Göynük’te Açıldı
Yorum yapılmamış | Nis 29, 2019
-
Yetkin OSB’ler Yeni OSB’lere Katkı Sağlasın
Yorum yapılmamış | Eyl 11, 2019
-
Başkan Böcek, Konaklama Vergisi’nden pay istedi; Bu para Antalya’nındır, Antalyalının olmalıdır
Yorum yapılmamış | Kas 26, 2023
-
Antalya ekonomisine ilave destek talebi
Yorum yapılmamış | Haz 11, 2020