AKTOB Başkanı Yağcı: Oyunun kuralları değişiyor


AKTOB yemeğinde konuşan Başkan Dr. Yağcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek ve TÜROFED Başkanı Ayık, turizmde yeni bir döneme girildiği ve buna hazır olunması gerektiğine işaret etti.

“Oyunun koşulları değişirken, yeni planlarımız olacak”

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) Ekim ayı Sektörle Buluşmalar toplantısı, Antalya Kemer’de bulunan Sherwood Exclusive Resort Otel’de yapıldı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in konuk konuşmacı olduğu toplantıya; ilin kamu idarecileri ve temsilcileri ile AKTOB üyeleri ve turizm camiası katıldı.

Vizyon ve fikir birliğini güçlendiriyoruz

Toplantını açılış konuşmasını yapan AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı, son dönemde turizmde yaşanan gelişmeleri ve Thomas Cook’un iflası ile ortaya çıkan yeni durumu değerlendirdi.

Konuşmasına Barış Pınarı operasyonunu değerlendirerek ve devletimize olan güvenin sağlam olduğunu vurgulayarak başlayan Dr.Yağcı, “Haklı gerekçelerle yola çıktığımız bu operasyonla, bölgemizde daha yaşanabilir bir hayat olacağına inanıyoruz. Hepimiz, bu ülke için çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Bekamız buradan geçer. Askerlerimize başarılar diliyor, kayıplarımıza Allah’tan rahmet dileriz” dedi.

İyiyiz ama daha sıkı hazırlanmalıyız

Türkiye ve Antalya turizminin 2019 performansının sağlıklı geliştiğine dikkat çeken Dr. Yağcı, 2023 Turizm Master Planı’nın arkasında olduklarını, burada konan hedeflerin takipçisi olacaklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Buradaki hedeflerimiz; mesela 860 Dolarlık kişibaşı gelir, gerçekçi ve çok önemli bir göstergedir. Bu geliri üretmekte zorlanacağız ama bu vizyon ve fikir birliğinin daha da gelişiyor olması, bu zorluğu kolaylaştıracaktır.

Bu dönemde doluluklarda ve sayılarda rakiplerden öndeyiz. Son dönemde Thomas Cook’un iflası ve sınır ötesi operasyonlara rağmen özellikle Ekim ayında gösterdiğimiz başarı bu etkinin çok az olacağını gösteriyor.

OYUNUN KURALLARI DEĞİŞİYOR

Thomas Cook’un iflasının yalnız bizi değil tüm destinasyonları etkilediğini vurgulayan Dr.Yağcı, “Ancak bu süreçte tespitleri iyi yapmak lazım. Çünkü rekabette oyunun kuralları değişiyor. Bugün Bakanlığımızın gösterdiği liderlik ve yapılanlar oldukça yerinde. Bizim de sektör olarak düşünmemiz gerekenler var. Özellikle kış döneminde iyi hazırlanmalıyız” dedi.

Bu krizden iyi dersler çıkartmak gerektiğini de belirten Dr. Yağcı, “Erken rezervasyon indirimleri, paket tur anlaşmaları, ödeme vadeleri gibi çok sayıda bileşene yeniden bakmalıyız.  Ancak bunları iyi bir koordinasyonla yapmalıyız. Oyunun kuralları yeniden oluşurken, buna katılmak, yeni senaryolar yaratmak zorundayız. Çünkü hedeflerimiz yüksek, tecrübelerimiz ve başarılarımız bizi buna zorunlu ve yetkili kılmaktadır” dedi.

THOMAS COOK SONRASI TÜRKİYE KAMPANYASI

Thomas cook ve bağlantılı operatörlerle daha önce yapılmış 2019-2020 kış ve 2020 yaz rezervasyonlarını aynı koşullarla kabul edeceğimizi belirterek yurtdışında tanıtım kampanyası başlatabiliriz.

AYIK: TÜM SİSTEM SORGULANIR HALE GELDİYSE, NASIL YÖNETECEĞİMİZİ KONUŞALIM

Toplantıya, “Turizm en önemli ekonomik faaliyetlerden biri ve bu yüzdem sorumluluğumuz büyük” diyerek başlayan, TÜROFED Başkanı Osman Ayık, ardından son gelişmeleri, özellikle Thomas Cook’un iflasını değerlendirdi.

Ayık, dünyanın en büyük ikinci turizm grubunun iflasının; sistemin tümünü sorgulanabilir hale getirdiğini, Türkiye’nim krizi çok iyi yönettiğini ve tatilcilerin hayallerine sahip çıktığını vurguladı.

Yeni dönemde, yeniliklere hazır olunması gerektiğini ve bunları daha koordineli konuşmak gerektiğine de işaret eden Ayık, “Paket tur ve sigorta uygulamaları, Pazar çeşitlendirme, ferdi turlara ağırlık verme gibi iş modellerimize daha yakından bakmak lazım. Bu arada, Bakanlık ve sektör olarak, yeterince yapamadıklarımızı da yapıcı eleştirilerle ortaya koymalı, gelişmeyi, fırsatları ve kolaylıkları tüm bölgelere yaymalıyız” dedi.

M. BÖCEK: KISA, ORTA VE UZUN VADELİ PLANLARIMIZ MERKEZİNDE TURİZM VAR

Sektörle Buluşmalar toplantısının ana konuğu olan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yeni dönem çalışma vizyonları ile somutlaşan, hayata geçen ve geçecek olan projelerini anlattı. Böcek, sözlerine Barış Pınarı operasyonunda görev yapan ordumuzu, şehitlerimizi anarak ve onlara başarı dileyerek başladı.

20 yıldan fazladır edindiği belediyecilik deneyiminden örnekler veren Başkan Böcek, yaptıkları; kısa, orta ve uzun vadeli projelerde ve çalışmalarda, doğrudan ve dolaylı olarak turizmin merkezde olacağına işaret ederek, “Bunca yıllık deneyimimde turizmde hep iç içeydim. Öncelikle anlayışımız, “ben yaparım” değil, “biz, birlikte yaparız” şeklindedir. İşbaşına geldiğimden beri bu düsturla ilimizin bütün paydaşları ile toplantılar yapmaktayız. Dinliyor, anlamaya çalışıyor ve çözüm için çalışıyoruz” dedi.

Nüfusu 2,5 milyon, ağırladığı insan sayısı ise 20 milyonu bulan bir şehirde, Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluklarının çok fazla olduğunu, mali kaynakların da buna uyumlu hale gelmesi gerektiğine de işaret eden Böcek, şunları söyledi:

“Biz maddi manevi imkansızlıklardan, yapılamayanlardan şikayet eden bir yönetim değiliz, olmayacağız. Bu kente hizmet için yapılması gerekeni gerçekleştireceğiz. Kentte turizme de hizmet edecek yatırımları yapacak, insan merkezli bir yönetim uygulayacağız. Mesela yeni yılda Antalya’da taksimetreler standarda kavuşacak. Deniz süpürgesi, kirlilik denetimi araç gereçlerinin çoğaltılması, Alanya’dan Kaş’a tüm arıtmaların güncellenmesi, kent içinde dış ve iç turizm için cazibe imkanlarının artırılması, Boğaçayı Projesinin iyileştirilmesi, Kundu – Belek turizm bandının çevre düzenlemelerinin gerçeklemesi, heykel ve rekreasyon alanları ile kent estetiğinin zenginleştirilmesi, su fiyatlarında adaletli bir ölçeğin oluşturulması vb. bir çok adımı attık, atıyoruz. Bunları da işin uzmanları ile yapmaya gayret gösteriyoruz. İnanıyoruz ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi Antalya’yı dünyanın en güzel yeri yapmakta somut katkılar sunacağız.”

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

Diğer yandan, Kişisel Verilerin Korunması kapsamında, AKTOB toplantısına konuk olan Dr. Recai Yılmaz da kısa fakat önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, daha işe başlarken üç önemli adımın çok iyi planlanması gerektiğini söyledi.  Yasal hazırlık, Bilgi işlem ve eğitim konularına değinen Yılmaz; risk analiz, kopyalama, saklama ve imha etme koşulları gibi detaylara girerek, Veri Envanter Sistemine kayıtların yıl sonunda tamamlanması gerektiğini de hatırlattı.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir