357 Milyar Dolarlık İhracatın Şampiyonları Ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Aldı

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, küresel ticaretin 1,1 trilyon dolar daraldığı 2023’te 255,4 milyar dolarlık mal ve 101,7 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza attıklarını söyledi.

575 milyar dolarlık 2028 hedeflerine ulaşabilmek için ihracatı her yıl ortalama yüzde 10 arttırmak durumunda olduklarını belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Son 1,5 yıldır rekabet gücümüz zayıflıyor. Üretim maliyetlerinde Asyalı rakiplerimizden yüzde 30-50 pahalıyız. Avrupa’daki birçok ülkeye göre de yüzde 20 daha pahalı hale geldik. Bu durum ihracatımıza olumsuz yansıyor” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 31. Genel Kurulu ile ‘İhracatın Şampiyonları’ ödül töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. 2023’te 255,4 milyar dolarlık mal ve 101,7 milyar dolarlık hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan ilk 10 firma ile e- ihracatta ilk sırayı alan firmaya ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, törende yaptığı konuşmada ihracatı Türkiye ekonomisinin lokomotifi ve dışa açılan yüzü olarak gördüklerini söyledi. Küresel ticaretin 1,1 trilyon dolar daraldığı 2023 gibi zor bir yılda 255,4 milyar dolarlık mal ve 101,7 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Gültepe, şöyle devam etti:

12 AYLIK İHRACATTA İLK KEZ 260 MİLYAR DOLAR SINIRIN AŞTIK

“Dünya mal ihracatındaki payımızı yüzde 1,08’e, hizmet ihracatında ise yüzde 1,29’a çıkardık. Bu yılın ilk beş ayında da ihracatımızı yüzde 4,5 arttırmayı başardık. Mayıs’ta 24,1 milyar dolarla tarihimizin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdik. 12 aylık ihracatta ise ilk kez 260 milyar doları aştık. Yaşadığımız zorluklara rağmen elde ettiğimiz başarıları yeterli bulmuyoruz. Çünkü biz Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarmak istiyoruz. 2028 için 375 milyar dolarlık mal ve 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedeflerini ilk önemli sınav olarak görüyoruz. Bu hedefler için ihracatımızı her yıl ortalama yüzde 10 arttırmak durumundayız. Burada anahtar kelime rekabetçilik. 375 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmamız, mevcut pazarlardan daha fazla pay almamız ve yeni müşteriler bulabilmemiz için rekabetçi olmak durumundayız. Ancak son 1,5 yıldır rekabet gücümüz zayıflıyor. Üretim maliyetlerinde Asyalı rakiplerimizden yüzde 30-50 pahalıyız. Avrupa’daki birçok ülkeye göre de yüzde 20 daha pahalı hale geldik. Bu durum ihracatımıza olumsuz yansıyor. Güç kaybettiğimiz pazarlar oldu.”

KATMA DEĞERLİ İHRACATIMIZI ARTTIRMAK ZORUNDAYIZ

Mustafa Gültepe, rekabetçiliğin yanı sıra inovasyonla, yüksek teknolojiyle, küresel ölçekte markalarla ve yeşil üretim kapasitesiyle katma değerli ihracatı artırmak zorunda olduklarına dikkat çekti. Yeşil Mutabakat’a uyumun kritik önem taşıdığını bildiren Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu konunun tüm paydaşlarla bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğine inanıyoruz. İhracatçı sektörlerimizin hepsi sürdürülebilirlik eylem planlarını tamamladılar. TİM olarak dönüşüm konusunda firmalarımıza rehberlik ediyoruz. TÜBİTAK’ın Dünya Bankası destekli Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Programının çözüm ortağıyız.

Firmalarımızın karbon ayak izini ücretsiz olarak hesaplayabilecekleri GreenTİM Platformumuzu hizmete sunduk. Platform sayesinde ihracatçılarımız 500 milyon dolar tasarruf sağlayacak. Yeşil dönüşümde finansman kritik rol oynuyor. Bu konuda da Eximbank’la çalışmalarımız devam ediyor. Yakın gelecekte çalışmayı tamamlayıp, sonucu firmalarımızla paylaşacağız. Yeşil dönüşümün yanı sıra yeni yatırımlar için de finansman gerekiyor. İGE A.Ş. kuruluşundan itibaren finansman konusunda ihracatçımızın yanında yer alıyor. Geçen yıl ihracat ailemize kazandırdığımız Türk Ticaret Bankası’nın yeniden yapılandırma çalışmalarında sona yaklaşıyoruz. Bankamız inşallah yıl sonuna doğru faaliyetlerine başlayacak. İhracattaki büyümeyi sürdürülebilir kılmak için finansman koşullarının iyileştirilmesi ve yeni nesil teşvik mekanizmalarının devreye alınması gerekiyor.”

MERKEZ BANKASI’NIN İHRACAT BEDELLERİYLE İLGİLİ KARARI ÖNEMLİ BİR ADIM

Mustafa Gültepe, ihracat bedellerinin Merkez Bankası’na satış oranının yüzde 40’tan yüzde 30’a indirilmesini de önemli bir adım olarak değerlendirdi. Gültepe, normalleşme adımları çerçevesinde bu uygulamanın yakın gelecekte tamamen kaldırılacağına inandığını sözlerine ekledi.

Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da katıldı.

MAL İHRACATINDA İLK 10 FİRMA

1 FORD OTOMOTİV SAN. A.Ş.

2 TOYOTA OTOMOTİV SAN. TÜRKİYE A.Ş.

3 STAR RAFİNERİ A.Ş.

4 TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş.

5 KİBAR DIŞ TİCARET A.Ş.

6 VESTEL DIŞ TİCARET A.Ş.

7 OYAK-RENAULT OTOMOBİL FABRİKALARI A.Ş.

8 ARÇELİK A.Ş.

9 MERCEDES-BENZ TÜRK A.Ş.

10 BAYKAR MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.

HİZMET İHRACATINDA İLK 10 FİRMA

1 TÜRK HAVA YOLLARI A.O.

2 PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI A.Ş

3 GÜNEŞ EKSPRES HAVACILIK A.Ş.

4 İGA HAVALİMANI İŞLETMESİ A.Ş.

5 TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG A.Ş.

6 YAPI MERKEZİ İNŞAAT VE SANAYİ A.Ş.

7 ODEON TURİZM İŞLETMECİLİĞİ A.Ş.

8 ANEXSERVİCES TURİZM ORGANİZASYON TAŞIMACILIK TİCARET A.Ş.

9 EKOL LOJİSTİK A.Ş.

10 CORENDON AIRLINES TURİSTİK HAVA TAŞIMACILIK A.Ş.

E-İHRACATTA İLK 3 FİRMA

1 TRENDYOL DSM GRUP DANIŞMANLIK İLETİŞİM VE SATIŞ TİC. A.Ş.

2 LC WAİKİKİ DIŞ TİCARET A.Ş.

3 MODANİSA ELEKTRONİK MAĞAZACILIK VE TİC. A.Ş.

 SEKTÖR 1’İNCİSİ OLAN FİRMALAR

HABAŞ SINAİ VE TIBBİ GAZLAR İSTİHSAL ENDÜSTRİSİ A.Ş.  / Çelik

ŞİŞECAM DŞ TİC. A.Ş.  / Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri

KİBAR DIŞ TİCARET A.Ş / Demir ve Demir Dışı Metaller

FLO MAĞAZACILIK VE PAZARLAMA A.Ş.  / Deri ve Deri Mamulleri

VESTEL TİCARET A.Ş. / Elektrik ve Elektronik

FERRERO FINDIK İTHALAT İHRACAT VE TİCARET A.Ş.  /Fındık ve Mamulleri

TERSAN TERSANECİLİK SAN. VE TİC. A.Ş  / Gemi, Yat ve Hizmetleri

ERDEMOĞLU DIŞ TİC. A.Ş.  / Halı

LC WAİKİKİ DIŞ TİCARET A.Ş.  / Hazırgiyim ve Konfeksiyon

TÜRK HAVA YOLLARI A.O.  / Hizmet

OBA FOOD GIDA SAN. TİC. A.Ş.  / Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri

BOSCH TERMOTEKNİK ISI. VE KLİ. SAN. VE TİC. A.Ş.   / İklimlendirme Sanayii

STAR RAFİNERİ A.Ş.   / Kimyevi Maddeler ve Mamulleri

ÖZGÜR TARIM ÜRÜNLERİ İNŞAAT SAN. VE TİC. A.Ş.  / Kuru Meyve ve Mamulleri

EKOM ECZACIBAŞI DIŞ TİC. A.Ş.   / Madencilik Ürünleri

TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAK. A.Ş.  / Makine ve Aksamları

GÖKNUR GIDA MADDELERİ ENERJİ İMALAT İTH. İHR. TİC. VE SAN. A.Ş.  / Meyve Sebze Mamulleri

HAYAT KİMYA SANAYİ A.Ş.  / Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri

İSTANBUL ALTIN RAFİNERİSİ A.Ş.  / Mücevher

FORD OTOMOTİV SAN. A.Ş.  / Otomotiv Endüstrisi

BAYKAR MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.  / Savunma ve Havacılık Sanayii

GÜMÜŞDOĞA SU ÜRÜNLERİ ÜRETİM İHRACAT VE İTHALAT A.Ş.  / Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller

QUEEN TARIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.  / Süs Bitkileri ve Mamulleri

AK PA TEKSTİL İHRACAT PAZARLAMA A.Ş.  / Tekstil ve Hammaddeleri

JTI TÜTÜN ÜRÜNLERİ SANAYİ A.Ş.  / Tütün

UÇAK KARDEŞLER GIDA A.Ş. / Yaş Meyve ve Sebze

VERDE YAĞ BESİN MADDELERİ SAN. VE TİC. A.Ş. / Zeytin ve Zeytinyağı

listenin tamamına ulaşmak için

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir