2017’de İş’te Fark Yaratanlar
BusineesAntalya’nın bu yıl ilkini hazırladığı “İş’te Fark Yaratanlar” listesi, bölge ekonomisine ve istihdama katkı koymanın yanı sıra, işlerini geliştiren, üretkenlikleri ve vizyonlarıyla öne çıkan, küreselleşme yolunda markalarını ileriye taşıyan isimler dikkate alınarak oluşturuldu.
Turizm ve tarımda yaşanan ekonomik durgunluğa karşın yatırımlarını hız kesmeden sürdüren iş insanları, Antalya’nın Türkiye’nin en çok istihdam sağlayan 2. kenti olmasında da önemli rol üstlendi.
Antalya’da 2017 İş’te Fark Yaratanlar;
FETTAH TAMİNCE (Rixos) – Çocuklu ailelere yönelik eğlence konsepti ile yarattığı “The Land Of Legends Theme Park” ile turizmde vizyonerliğini sürdürdü. Rixos Grubu’nun 15’i yurtdışında olmak üzere 26 otelinde 8 bin 721 oda bulunuyor. Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, hedeflerinin 2025 yılına kadar dünyada 300 Rixos açmak olduğunu söylüyor.
HALDUN KİLİT (AHK) – AHK markasıyla yurt içi ve yurt dışında başarılı mimari projelere imza atan Kilit, bu yıl Mimarinin Oscarı olarak nitelendirilen Sign of the City Awards’da En İyi Konut Projeleri Kategorisi dalında “AHK Kndu Villaları” ile birinci oldu. AHK, başta Dubai olmak üzere yurt içi ve yurt dışında prestijli projelere imza atıyor.
HATİCE ÖZ (Lokman Ecza Deposu) – Mesleği eczacılık olan Öz, Lokman markası ile başarılı işlere imza atıyor. Sivil toplum örgütlerinde aktif görev alan Öz, firmasında sosyal sorumluluk projesi olarak kodlama eğitimleri ile geleceğin bilişimcilerini yetiştiriyor.
AHMET BARUT (Akra) – Barut Ailesi Antalya’da turizme yön verenlerin başında geliyor. Bir Antalya klasiği olan Dedeman Oteli’nin yerinde Barut Ailesi’nin vizyonuyla yeniden doğan Akra, “urbain sociality” konseptiyle turizmde fark yaratıyor. Akra 2017 yılında “Meze Festivali”ne de evsahipliği yaptı.
MEHMET SEMİH SÖYLEMEZ (AGT) – Ahmet Sönmez’in kurduğu, oğulları Mehmet Semih Söylemez ve Mustafa Söylemez’in yönetiminde görev aldığı AGT, yenilikçi vizyonuyla öne çıkıyor. AGT web sitesi 15. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde finale kaldı. AGT ürünleriyle ODTÜ Gençlik Parkı’na da destek verdi. AGT, ATSO İnovasyon Ödülleri’nde Pazarlama İnovasyonu kategorisinde “Mobil Uygulama-Sanal Kartela” ile ödül aldı. Türkiye’nin Eylül ayı ihracat rakamları AGT tesislerinde açıklandı. Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nin en büyük tesislerinden biri olan AGT Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş., Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında 164’üncü sırada. Mehmet Semih Söylemez’in “Duygusal Sermaye” adlı kitabı bulunuyor.
TARIK SARVAN (CW Enerji) – Türkiye’nin en büyük Yerli Fotovoltaik Güneş Paneli üreticisi CW Enerji CEO’su Tarık Sarvan, Antalya OSB’nin en çok istihdam artışı sağlayan ve en çok yatırım yapan firmasının CEO’sudur. Güneş Enerjisinden Elektrik üretim ve yenilenebilir enerji sistemlerinde yarattığı AR-GE değeriyle adını farklı bir noktaya taşıyan CW Enerji Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santrali için güneş panelleri üretmiş olup, kendi fabrika çatısına yaptığı GES’te dahil olmak üzere Antalya OSB’nin Lisanssız güneş enerjisinden Elektrik Üretim Santrallerini (GES) tamamını anahtar teslim yapmıştır. Tüm Türkiye’de 200MW’ın üzerinde GES’te imzası olan CW Enerji Ceo’su Tarık Sarvan, aynı zamanda Tarihi Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin de 3 döneme damgasını vuran Güreş Ağası olarak da tanınmaktadır..
METE APAYDIN (Portakalbahcem.com) – Dünyanın en lezzetli portakallarının yetiştiği Finike’nin portakal bahçeleri bir tık’la elinizin altında. Mete Apaydın’ın iki ortağıyla birlikte kurduğu portakalbahcem.com Finike’nin eşsiz lezzetlerini, ilk günkü tazeliğinde kapınıza kadar getiriyor. portakalbahcem.com Türkiye’nin en başarılı e-ticaret siteleri arasında gösteriliyor.
RÜSTEM KESGİ VE MUSTAFA ÇAKAL (Ankutsan) – Tamamı yerli sermayesi ile kurulan Ankutsan AŞ, Anadolu Kaplanları listesinde 500 firması arasında 436’ncı sıradan 350’nci sıraya yükseldi. Ankutsan, Nisan 2017 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Türkiye kağıt sektöründe devlet destekli ilk Ar-Ge Merkezi kurma iznini alan tamamı yerli sermayeli Antalya Kutu ve Oluklu Mukavva Sanayi A.Ş ANKUTSAN ile Antalya Bilim Üniversitesi (ABÜ) arasında işbirliği protokolü imzalandı.
ALİ KIVRAK (Montea) – Antalya’nın inşaat sektöründeki marka isimlerinden Kıvrak Yapı’nın bir kuruluşu olarak hayata geçen “Montea Ev Yapı Marketler zinciri” 4. halkasını Alanya’da hizmete açtı. Bahçe, İnşaat, Seramik, Banyo, Mutfak Ev Gereçleri, Boya, Elektrik-Aydınlatma, Ev Tekstili, Beyaz Eşya, Mobilya gibi pek çok kategoride geniş ürün yelpazesine sahip olan mağaza Montea, demo market çalışmalarına 2105’te Antalya Aspendos Mağazası’nda başladı. İlk mağazasını Varsak’ta, Temmuz ayında Konya M1 AVM içerisinde, geçen Mart ayında Antalya Altınova’da ve Alanya Çevreyolu’nda hizmete soktu.
MEHMET YÜKSEL (Yüksel Tohumculuk) – Beş adet araştırma ve üretim istasyonuna sahip, değişik sebze türleri üzerinde farklı ıslah programları yürüten Yüksel Tohumculuk, 30 yıldır tohumculuk sektöründe hizmet veriyor. 2600 dekar arazilerinin 1100 dekarında modern ıslah ve üretim seraları bulunuyor. İkisi yurtdışında olmak üzere 7 adet araştırma ve üretim istasyonuyla çalışmalarına devam ediyor. 300’den fazla tescilli ürünle 70’e yakın ülkeye ihracat yapıyor. Onlarca sebze ve meyve üzerinde AR-GE çalışması yapan firma, Türkiye’deki toplam hibrit sebze tohum pazarının %30’unu ve Türkiye’deki serbest tohum pazarının % 75’ini karşılıyor.
YUNUS EMRE YAVUZYİĞİT (Turistik Denizaltı) – Submarine Turkey, IHS Travel ve Touristfly Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Emre Yavuzyiğit, Türkiye’nin ilk turistik sivil denizaltısı “Nemo Primero”yu Antalya turizmine kazandırdı. Nemo 2017’de 2.Dünya Savaşı’nda İngiliz uçakları tarafından Antalya açıklarında batırılan Fransız gemisi St. Didier’in bulunduğu batığa dalış gerçekleştirerek ilk seferine çıktı. Yaklaşık 110 ton ağırlığındaki Nemo Primero, Antalya kıyılarında “Sıçan Adası” açıklarında özel olarak hazırlanan dalış rotasında turistik dalışlar gerçekleştiriyor.
MUSTAFA EKİCİ (EKİCİ PEYNİR) – Ekici Peynir, 17 yıl önce başlattığı markalaşma çalışmasıyla bugün Türkiye’nin ilk 5 peynir markası arasına girmeyi başardı. 30 çeşit peynir üreten Ekici, global bir marka olma yolunda. Arge ve inovasyon yatırımları ile ön plana çıkan Ekici, 2016’yı 258 milyon lira ciro ile kapattı. 5 yılda 50 milyon liralık yatırım yaptı. 2018 yılında üretim kapasitesini 3 katına çıkarmayı planlıyor. Beyaz peynir de ürettiği ‘lokum’ markayı pazarda üst sıralara taşıdı.
MUSTAFA ÇİLİNGİROĞLU (YEMEN KAHVESİ) – Mustafa Çilingiroğlu İnşaat sektöründe faaliyet gösterirken, 2013 yılında ‘Yemen Kahvesi’ni kurdu. Bugün 44 ilde 126 şubeye ulaştı. Şirket, bir yıl içinde tüm Türkiye’ye yayılmayı ve yurtdışında bayilikler açmayı hedefliyor. Yerli kahve zincirleri için başarılı bir model sundu.
KERİM KALAFATOĞLU (ARES YATÇILIK) – Antalya Serbest Bölgesi’nde yat üretimi yapan Ares, Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketi ünvanını aldı. Firma Katar Sahil Güvenliği için hücum bot üretiyor. Katar İçişleri Bakanlığı’nın Ares Tersanesi’ne sipariş verdiği 17 gemiden 48 metrelik 2 gemiden ilki olan ve 37 deniz mili hızıyla dünyanın en hızlı karakol gemisi unvanına sahip “Ares 150 Hercules OPV” karakol gemisi ile 34 metrelik Ares 110 Hercules, geçtiğimiz günlerde düzenlenen törenle Katar yetkililerine teslim edildi.
TOLGA ÖZGÜVEN (Ormana Aktif AŞ) – Tolga Özgüven, seneler önce İstanbul’a göç eden ailesi ile birlikte memleketi İbradı’ya dönüp turizm sektörüne yatırım yaptı. Deniz seviyesinden bin metre yüksekte olan İbradı, Antalya’ya 170 kilometre uzakta bir ilçe. İlçenin yıkılmaya yüz tutmuş yöreye özgü tarihi düğmeli evleri restore ederek turizme kazandıran Tolga Özgüven, böylece ilçeyi başta Amerikalılar olmak üzere 10 bin turistin ziyaret etmesini sağladı. Alternatif turizm açısından başarılı bir örnek sunmaktadır.
ABDULLAH GÜZELDERE (Utaş Savunma Sanayi ve Tic. AŞ) – Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde yivli ve yivsiz silah üretimi yapan Utaş Savunma Sanayi ve Tic. AŞ, 40 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Utaş’ın tüfekleri, Hollywood’un gişe rekortmeni filmlerinden Hızlı ve Öfkeli 7 ile Jurassic World filmlerinde de kullanıldı. Şirketin kurucusu Abdullah Güzeldere, silah tutkusunun çocukluk yıllarına dayandığını belirtiyor. Silahların tasarımlarının büyük bölümünü Abdullah Güzeldere ve ekibi tarafından gerçekleştiriliyor. Üretimin yüzde 98’i ihraç ediliyor. ABD, Umman, Ürdün, Kanada, Kazakistan ve Tayland polisine silah satıyorlar. Silah üretiminde yerli malzeme kullanımına önem veriyor. Kullanılan başta çelik olmak üzere alüminyum ve polimerin yüzde 100 yerli. Utaş’a ait iki adet silah patenti var.
CEM ATİKMEN (OCTOPUS Book Cafe) – Octopus Book Cafe, farklı konsepti ve çok kısa zamanda oluşturduğu “dost mekan” algısıyla sadece Antalyalıların değil, diğer şehirlerdeki kitap severlerin ve yatırımcıların da ilgisini çekmeyi başarmışa benziyor. Asıl mesleği turizmcilik olan Cem Atikmen’in gençlik hayalinin peşinden giderek ortağı Abdullah Saraçoğlu ile açtığı Octopus Book Cafe, bir buçuk yılını doldurdu. Octopus Book Cafe, farklı konsepti ve çok kısa zamanda oluşturduğu “dost mekan” algısıyla sadece Antalyalıların değil, diğer şehirlerdeki kitap severlerin ve yatırımcıların da ilgisini çekmeyi başardı… İsteyenin ders çalıştığı, isteyenin kitapla sohbet ettiği, isteyenin teras katta haftanın her günü değişen etkinlikleri takip ettiği kimininse sadece yaklaşan özel günler için hediye alıp gittiği çok ama çok amaçlı bir mekan Octopus Book Cafe.
AZİZ TANKUT (Gastro Vogue Grup) Antalya’nın ödüllü “fine dining” restoranı Seraser’i, en iyi pizzacısı Il Vicino’yu ve iki defa dünyanın en romantik oteli seçilen Tuvana’yı çatısı altında barındıran Gastro Vogue Grup’un kurucusu. Kaleiçi’nde lezzet, konaklama ve hizmet kültürünün gelişiminde büyük katkısı var. İşletmesini yürüttüğü tüm markaların kalite yönetim felsefesi, hizmet standartları ve ilkelerinin gelişimiyle doğrudan ilgilenen Gastro Vogue Group, tüm dünyada yükselen “iyi yaşam” modasının ülkemiz ve bölgemizdeki trendsetter’larından biri.
ADNAN CEYLAN – Geri dönüşüm sanatçısı Adnan Ceylan, Antalya’da kurumuş, suda sürüklenmiş ağaç, antik ürünler ve çeşitli doğal malzemelerle sanat eserleri üretiyor ve mağazasında satıyor. Dünyada bu sanatı yapan sayılı kişiden biri olan Adnan Ceylan’ın harabe bir köy evindeki ağaçlardan masa ve sandalye, 1880’lerde Fransa’da kullanılan kömür vagonundan masa, 1920’lerde kullanılan Alman varilinden bar, 1900’lere ait bir matbaa makinesinin dişlilerinden dekoratif saat, kurumuş sedir ağacından at ve kartal heykelleri gibi çok sayıda eseri mekanları süslüyor. Portakal Çiçeği Bulvarı’nda bulunan mağazası adeta bir galeri.
İlgili İçerikler
-
Hintli 650 Seyahat Acentesi Ekimde Antalya’da
Yorum yapılmamış | Eyl 19, 2017
-
Akdeniz Üniversitesi ile Özbekiskan Üniversiteleri arasında iş birliği protokolü
Yorum yapılmamış | Tem 29, 2021
-
Antalya OSB İle EKİPDER Arasında İş Birliği Protokolü
Yorum yapılmamış | Ağu 17, 2021
-
Ata Buğdayı satışta
Yorum yapılmamış | Ağu 5, 2021