Spor turizmini Messi’li, Ronaldo’lu, Özil’li turnuva canlandırır
|DÜNYA Gazetesi’nde Sedat Alp imzası ile yayınlanan habere göre; Antalya, spor turizminde de ciddi kayıplar yaşıyor. Spor turizminin canlanması için Barcelona, Real Madrid gibi takımların da katılacağı 3-4 günlük turnuvalar düzenlenmesi gerektiği ifade ediliyor.
Antalya, sahip olduğu 160 futbol sahası, golf sahaları, lüks yatak kapasitesi, iklimi ve doğası ile kitle turizminde olduğu gibi, spor turizminde de dünyadaki en güçlü marka kentlerden biriydi. 2014’e kadar Almanya’nın Bundesliga’sı, İspanya’nın La Liga’sı, İtalya’nın Seriea’sı ve İngiltere’nin Premierlig’i başta olmak üzere Hindistan, Çin ve Japonya’dan da spor kulüpleri devre arası kampları için Antalya’yı tercih ediyordu. 2014 yılında Antalya’ya sadece golf yapmak için 160 bin kişi gelirken, sportif amaçlı 550 binin üzerinde yabancı turist yaklaşık 1 milyar dolar harcama yaptı.
Antalya, özellikle sezonun olmadığı kış aylarında kentteki bir çok otel için hayati öneme sahip gelir kalemini oluşturan spor turizminde, Rusya ile yaşanan uçak krizi, terör saldırıları ve diplomatik krizler nedeniyle büyük darbe yedi ve bu yıl Almanya’dan hiçbir Bundesliga takımı Antalya’yı tercih etmedi. Çek Cumhuriyeti, Polonya, Romanya ve Bulgaristan’dan bir kaç takım hariç Avrupa’dan birinci lig takımı da gelmedi.
Spor turizmi 1.2 trilyon dolarlık dünya turizm pastasından 180 milyar dolarlık pay alıyor. Türkiye ise bunun ancak 1 milyar dolarını alırken, turizme konu kayda değer spor aktivitesi golf ve futbol ile sınırlı kalıyor. İstatistikler spor amaçlı gelen bir turistin normal turistin 2 katı harcama yaptığını gösteriyor. Bir başka deyişle, Türkiye’ye gelen yabancı sporsever turistin harcaması bin 648 dolar düzeyinde. Küresel turizmin büyümesi yüzde 4-5’lerde seyrederken, spor turizminde bu rakam yüzde 14’lere kadar çıkıyor.
Antalya’ya gelen takımların harcamaları 20 bin euro ile 130 bin euro arasında değişiyor. Alt liglerden gelen takımlar daha az harcama yaparken, birinci lig takımlarının harcamaları çok daha yüksek miktarlara çıkıyor. Ancak bu rakamlar 2015’ten itibaren değişmeye başladı.
Haberin devamını okumak için;