Doğaltaş ihracatçıları sorunlarına çözüm bekliyor

Antalya, Burdur ve Isparta illeri ile Alanya, Kumluca, Bucak ilçelerinin Ticaret Sanayi Odası Başkanları, Başkan Yardımcıları, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve Meslek Komitesi Üyeleri mermer sektörünün sorunlarına çözüm üretmek adına Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nde (BAİB) toplantı düzenledi.

BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Başkan Yardımcısı Mustafa Küçükyaman, Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Tekin ve Mehmet Ali Can ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya ATSO Başkan Yardımcısı Boğaçhan Göksu, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Öz, ATSO Maden Komitesi Başkanı Ayten Kılıç Kaya, Komite Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Taşdemir, Komite Üyesi Süreyya Demirtaş; Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Çiçek, BUTSO Meclis Üyesi Erol Gökbayrak; Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Naci Kepezkaya, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Fahri Özen, KUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Onur, Bucak Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Coşkuner ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası adına Hüseyin Küçük katıldı.

BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Bölgemiz ihracatında önemli bir yere sahip olan doğaltaş sektörümüze büyük önem veriyoruz. Sektörümüzün ihracatının daha da gelişmesi için yurt dışı pazarlama heyetleri ve URGE Projeleri düzenliyoruz. Dünyanın önde gelen, sektörün nabzını tutan doğaltaş fuarlarına katılım sağlıyoruz. 2024 yılına ülkemizden 1 milyar 933 milyon dolarlık doğaltaş ihraç edildi. İstatistiklere bakıldığında 2015 yılında da 1 milyar 900 milyon dolarlık doğaltaş ihraç etmişiz. Batı Akdeniz’e bakacak olursak 2024 yılında 326.6 milyon dolarlık ihracat yapmışız. 2015 yılında bu rakam 280.6 milyon dolar idi. İstatistiklerin de gösterdiği gibi hem yurt genelinde hem de Batı Akdeniz’de ihracatımızı istenilen seviyelere taşıyamamışız, yeterince artıramamışız” dedi.

Sektörün içinde bulunduğu durum ile ilgili tespitlerde de bulunan BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Maliyetler bizi olumsuz etkiliyor ve küresel ölçekte rekabet etme gücümüzü engelliyor. Kur seviyesinin istenilen noktada olmaması, kredi faizlerinin yüksekliği bizi olumsuz etkiliyor. Kamuoyundaki yanlış algı, üreten ve ihracat yaparak ülkemize döviz kazandıran bizleri üzüyor. Yanlış örnekler yada sektörün içindeki bir kişinin yanlışının genelleme yapılarak tüm sektör mensuplarına mal edilmesi bizleri üzüyor” dedi. Toplantıda katılımcılar sektörün sorunlarını ifade ederek, çözüm önerileri ile ilgili düşüncelerini aktardı. Ve her 45 günde ya da 2 ayda bir toplantı yapılarak sürecin ilerletilmesi kararlaştırıldı.

Toplantıda belirlenen sektörün sorunları şu şekilde:

Orman bedeli, ruhsat harcı ve devlet haklarının yüksekliği, ruhsat güvencesinin olmaması, Sektörde iç maliyetlerin yükselmesi ile dünya fiyatları ile rekabet edemez hale gelinmesi sektörde iç maliyetlerin yükselmesi ile dünya fiyatları ile rekabet edemez hale gelinmesi, Antalya Limanı (Q Terminals) hizmet birim fiyatlarının yüksekliği, ruhsat izin süreçlerinde sürekli olarak  “Borcu Yoktur Belgesi”nin istenmesi, geçici tatil yapılan işletmelerden orman bedeli, ruhsat harcı ve maden hakkı bedelinin alınması, maden işletme izni alındıktan sonra yaşanan sorunlar, maden kapatma sürecinde yaşanan sorunlar, maden arama ruhsatında yaşanan zorluklar, sektöre yönelik olarak yapılan hukuki düzenlemeler, hibe, destek ve teşviklere erişimde yaşanan sorunlar, nitelikli işgücü eksikliği, zorunlu danışmanlık olarak toz ölçüm, gürültü ölçümü gibi iki yılda bir alınan hizmetlerin, bölgeye çok uzak şehirlerden firmaların gelmesi nedeniyle çok pahalıya mal olması olarak ifade edildi.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir