Batı Akdeniz ihracatında 1 milyar dolarlık psikolojik eşik 5 gün erken aşıldı

BAİB Başkanı Mehmet Ali Can, Nisan ayında Batı Akdeniz ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,2 artarak 258 milyon dolara ulaştığını belirterek, bölge için psikolojik eşik olan 1 milyar dolarlık ihracat rakamlarına 4 Mayıs itibariyle geçen yıla göre 5 gün daha erken ulaşıldığını, bunun da sevindirici olduğunu söyledi.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Can, Başkan Yardımcıları Mustafa Küçükyaman ve Harun Öztürk, Muhasip Üye Onur Öztürk, Yönetim Kurulu Üyeleri Abdullah Bulut, Akın Veziroğlu, Mehmet Erdoğan, Harun Oran, Aykut Acun, Denetim Kurulu Üyesi Ebru Kocaacar ve Mustafa Tekin, TİM Delegeleri Yusuf Akgül, Emre Aktaş, Ahmet Tuncer ve Ali Sevim ile bir basın toplantısı düzenledi.

BAİB Başkanı Can, toplantıda 4 ayda gerçekleşen ihracat rakamlarını açıklayıp, güncel konular hakkında bilgi verdi.
Batı Akdeniz ihracatının 5 Mayıs itibariyle 1 milyar dolar barajını aştığını açıklayan BAİB Başkanı Can, “Geçen yılın ilk 4 ayına kıyasla bu yılın ilk dört ayında bölge ihracatımız daha iyi durumda. 1664 firmamız, 160 ülke ve bölgeye 1 milyar doları aşan bir ihracat gerçekleştirdi. Geçen yıla göre ihracatımızda yüzde 3,85’lik bir artış oldu. En fazla ihracatı yaş meyve sebze sektörümüz gerçekleştirdi. Sektörümüzün ihracatı yüzde 12,76 oranında artışla 366 milyon dolar oldu” dedi. BAİB Başkanı Can, Bölge ihracatının yaklaşık yüzde 37’sini yaş meyve sebze sektörünün gerçekleştirdiğini de açıkladı.

En fazla biber ihraç edildi
BAİB Başkanı Can, 1 Ocak – 4 Mayıs tarihleri arasında yüzde 37,3 artış ve 145,8 milyon dolar döviz girdisi ile en fazla ihracatın biberde gerçekleştirildiğini bildirdi. Can, biberi 110,2 milyon dolar ile mermer, yüzde 2,8 düşüşe rağmen 105 milyon dolarlık ihracatla domates ürünlerinin izlediğini kaydetti.
Başkanı Can, “Sektörün ihracatı yıllık bazda yüzde 2,23 artarak 154 milyon dolara ulaştı. 4 aylık dönemde ihracat şampiyonumuz biber. Mermer ve doğaltaş ürünleri 110,2 milyon dolarla ikinci, domates ise 105 milyon dolarla üçüncü sırada yer alıyor. Domateste miktar bazında yüzde 32’lik bir düşüş var; bu durum kışın yaşanan afetler sonucu yaşanan arz daralması ve yükselen fiyatlardan kaynaklandı. Bölgemiz ihracatında en önemli pazar Avrupa. En fazla ihracat yaptığımız ilk 20 ülkenin 11’i Avrupa kıtasında yer alıyor. Avrupa ülkelerine 416,8 milyon dolar, Asya ülkelerine ise 174,9 milyon dolar ihracat yaptık. İlk 20 ülke bizim ana pazarlarımız ve bu ülkelere toplam 714,4 milyon dolarlık satış gerçekleştirdik. Ayrıca 5 ülkede 50 milyon dolar barajını geçmeyi başardık” şeklinde konuştu.

Maldiv Adaları’na ihracat yüzde 855 artarak 20,4 milyon dolara çıktı
Bazı ülkelerdeki ihracat artış oranlarının dikkat çekici boyuta ulaştığını söyleyen BAİB Başkanı Can, “Maldiv Adaları’na yapılan ihracatın yüzde 855 artarak 20,4 milyon dolara çıktı. İspanya’da yüzde 64,6, Polonya’da yüzde 56,7 oranında artış sağlandı. KKTC’ye yapılan ihracat da 23,9 milyon dolara ulaştı” dedi. Tutar bazındaki artışa rağmen miktar bazında yüzde 13’e yakın bir düşüş yaşandığına dikkat çeken BAİB Başkan Can, “Tutar bazındaki artış, iç piyasadaki enflasyonun maliyetlere yansımasından kaynaklanıyor. Bizim asıl korkumuz pazar kaybetmek. Yeni pazar bulunur ama kaybedilen pazarı geri kazanmak çok zordur. İhracatçımız uzun yılların emeğiyle kazandığı pazarları kaybetme riskiyle karşı karşıya” uyarısında bulundu.
Toplantıdan Notlar:
Yılbaşından bu güne bölgeden 1.664 firma 160 ülkeye ihracat yaptı.
Bölge ihracatının yarısı yaş meyve sebze ve doğaltaş ağırlıklı.
En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülkenin 11 tanesi Avrupa kıtasında, 5 tanesi Asya kıtasında, 2 tanesi Ortadoğu ve kuzey Afrika bölgesinde, 1 tanesi de Amerika kıtasında, 1 tanesi de Akdeniz’de KKTC.
Avrupa ülkelerine 416,8 Milyon Dolar
Asya ülkelerine 174,9 Milyon Dolar
44 ülkede 5 milyon dolar barajı, 27 ülkede 10 milyon dolar barajı, 5 ülkede 50 milyon dolar barajı aşıldı.

Piyasadaki fiyat dalgalanmalarına da değinen BAİB Başkanı Can, iki hafta önce üreticide 120-130 lira olan biberin, bahar üretimiyle birlikte 20-25 liraya gerilediğini söyleyerek, “Geçen yıl yaşanan don afet, sert çekirdekli meyvelerde 300 milyon dolarlık kayba yol açtı. Geçen yıl ürün olmadığı için 60 bin ton yerine 6 bin ton kiraz ihraç edebilmiştik. Bu yıl sert çekirdekli ürünlerde arzın yüksek olmasını ve fiyatların makul seviyelerde kalmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.



