Turizmde Rekor Beklentisi

ATSO Başkanı Davut Çetin, “turizmdeki yapısal sorunlara karşın, bu yıl turizm sezonuna çok iyi başlandığını belirterek, “Üç aylık dönemde turist sayısındaki artış yüzde 30’un üzerindedir. Böyle giderse turizmde tüm zamanların rekorunu kıracağız” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, 7 Nisan’daki seçimler öncesi 2013 – 2018 döneminin son meclis toplantısını yaptı. ATSO Başkanı Davut Çetin duygu yüklü konuşmasında görev döneminde yaptıkları çalışmaları anlatırken, gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu.

ATSO olarak hayata geçirilen “Antalya 4.0 Projesi”nin TEPAV tarafından tüm Türkiye’ye örnek gösterildiğini belirten Davut Çetin, “Dünyada 4.0 hedefini ilan etmiş şehirler, hatta ülkeler var. Avrupa’da kentler dijitalleşme projelerini 15 yıl önce başlatmışlar. Avrupa Birliği şimdi dijital köy projelerine destek veriyor. Tarım 4.0, ticaret 4.0, turizm 4.0 dönemi çoktan başladı. UBER ve sarı taksi çatışması bunun ilk gelişmeleridir ve bu gelişme önlenemez.  Biz taksilerimizi UBER düzeyine çıkarmak zorundayız. Artık ticaret 4.0 yerine ticaret 5.0 konuşulmaya başlandı. Bundan sonra her müşteriye özel ürün ve hizmet sunulacak. Örneğin her kahve şirketi müşterisinin kahveyi nasıl istediğini önceden bilecek. Konfeksiyon fabrikası bile terzi gibi çalışacak. Antalya’nın henüz iyi bir web sayfası yok. Oysa turizmde üç boyutlu filmlere, artırılmış gerçeklikle tanıtıma geçmeliyiz. Antalya’da örnek dijital caddeler yapmalıyız. Dijital esnaf yarışmaları, akıllı sera yarışmaları açmalıyız. Antalya 4.0 çalışmalarının sektörel gruplarla Ekim ayına kadar devam etmesi ve Ekim ayında Antalya yol haritasının yayınlanması yönünde karar aldık” dedi.

Şirket kuruluşu ile ilgili bütün işlemler Oda çatısı altında yapılacak

ATSO’nun “tek durak ofis” çalışmasını başlattığını belirten Davut Çetin, “Şirket kuruluşu ile ilgili bütün işlemler artık Oda çatısı altında yapılacak. Şirket kuruluşunda noter işlemleri önümüzdeki dönemde tamamen bitecek ve Oda tek durak olacak. Şu anda mevzuattan ve sistemden kaynaklanan sorunlar var ve gecikmeler yaşıyoruz. Servis yükümüz oldukça artmış bulunmaktadır. Personelimiz sistemin eksikliklerine rağmen özveri ile çalışıyor. Sistemin hızlı bir şekilde iyileştirilmesini bekliyoruz. Bu süreç tamamlandığında şirket kuruluşu bir günde bitecek ve masraflar düşmüş olacaktır” diye konuştu.

ATSO’nun 2018 yılı programına “ATSO İnovasyon Merkezi” ve “Business Center Projesi”ni koyduklarını hatırlatan Davut Çetin, “İnovasyon merkezi hazırlık çalışması yapıldı ve hatta bir 3D printer veya 3 boyutlu yazıcı alarak ilk adımı attık.  Üç boyutlu yazıcımız artık üyelerimizin hizmetindedir, AR_GE müdürlüğümüzün sorumluluğunda, randevulu olarak üyelerimize ve eğitim kurumlarına hizmet verecektir” dedi.

Bilişim ve Sağlık Turizminde HİSER, yani hizmet ihracatı kümeleri kurduklarını anlatan Davut Çetin, “Bilişim sektöründe 30 Mart’a kadar çağrıya çıktık, sektördeki firmalara bir kez daha duyuralım. Sağlık sektöründe sağlık turizmi kümesini oluşturduk ve Bakanlığa başvurumuzu yapıyoruz. Bilişim ve sağlık hizmet ihracatında gelişme sağlarsak Antalya ekonomisine büyük katkısı olacağına inanıyorum” ifadesini kullandı.

Konuşmasında Afrin operasyonuna da değinen Davut Çetin, “Geçtiğimiz ay Türkiye gündeminde en önemli konu Afrin olmuştur. Türkiye Afrin’de bir dış politika başarısı ve askeri başarı elde etmiştir. Şehit olan askerlerimizi saygıyla anıyor, gazilerimize ve kahraman ordumuza teşekkür ediyorum” dedi.

İç piyasada yavaşlama şikayetleri artmaktadır

Türkiye ekonomisinde Ocak ayı sanayi üretimi verisinin olumlu geldiğini, fakat iç piyasada yavaşlama şikayetlerinin arttığını belirten Davut Çetin şöyle konuştu;

“Son günlerde dövizdeki hareket kaygı yaratmaktadır. Son bir ayda dolar yüzde 4.35 civarında artmıştır ve son bir ayda dünyada doların en fazla değer kazandığı ülkeyiz. Cari açığımız ve sıcak para nedeniyle döviz kurunda dalgalanma riski vardır ve Sayın Mehmet Şimşek bu konuda herkesi uyarmaktadır.

Ekonomi yönetimi cari açığı azaltmak için bir yerlileştirme projesi başlatmıştır. Yerlileştirme kurulu 43 ürünün ülke içinde üretimiyle 20 milyar dolar kadar bir ithalatın azaltılmasını hedeflemiştir. Bu ürünlere teşvikler artacaktır. Bu ürünler içinde kepek de var, sanayi robotu da var.

Biz sanayi 4.0 teşviklerinin açıklanmasını talep ediyorduk, şimdi bu yönde bir adım atılmaktadır. Sayın Bakan yapay zeka gibi projelere öncelik verileceğini açıklamıştır. Elektrikli otomobil projesi de ilerlemektedir. Bunlar olumlu gelişmelerdir. Bir başka önemli gelişme hizmet ihracatçıları birliğinin kurulmasıdır. Artık turizm, yazılım, sağlık sektörlerinde de ihracatçılar birliği kurulabilecektir. Eğer kurumlar arasında koordinasyon ve işbirliği sağlanırsa iyi sonuçların alınabileceğine inanıyorum. Bu adımların hızlanmasını, ayrıca eğitim sistemimizde de bu yönde bir reform yapılmasını ümit ediyorum.”

Çiftlikbank olayı

Türkiye’nin dürüst tüccarı, üreticiyi ve tüketiciyi yeterince koruyamadığını vurgulayan Çetin, “Çiftlikbank olayı hem kolay yoldan para kazanma hırsına hem de denetim sorununa da işaret etmektedir. Sisteme yarım milyon kişi girmiş, 132 bin kişi 1 milyarın üzerinde para yatırmış.

Bakanlıklarımızın denetim imkanı yetersiz, Odalar ise yetkisiz, dolayısıyla ticarette bir boşluk doğuyor. Odalar denetim gücüne sahip olsa Çiftlikbank olayı olmazdı. Bakanlığımız ticaretin kurallarının belirlenmesi ve dürüst ticaretin desteklenmesi için mutlaka yeniden düzenleme yapmalıdır. Ayrıca basının da bu tür olayları daha detaylı araştırması, sorgulaması gerekir. Vatandaşı bilgilendirmek, önce kamunun, sonra bizim ve ayrıca basının da görevidir. Sistemimizde bir boşluk olduğu açıktır” ifadesini kullandı.

Turizmde tüm zamanların rekorunu kıracağız

 Davut Çetin’in konuşmasından önce çıkanlar şöyle;

“Yapısal sorunlara rağmen, bu yıl turizm sezonuna çok iyi başladığımızı söyleyebiliriz. Bu üç aylık dönemde turist sayısındaki artış yüzde 30’un üzerindedir. Böyle giderse turizmde tüm zamanların rekorunu kıracağız.

Konut satışlarında Şubat ayında Türkiye ortalamasından daha iyi durumdayız.

Yabancılara satılan konut sayısı da artmaya devam etmektedir. Yabancı konut satışında Türkiye ve İstanbul’da %28, Antalya’da ise %55 artış var, böyle giderse yeniden birinci sıraya yükseleceğiz.

Tarımda Rusya domates ihracatı yapabilen şirket sayısını artırmıştır. Nisan ve Haziran dönemi en önemli dönemdir. Domates ihracatımızın artmasını temenni ediyorum. Moskova turizm fuarına giden arkadaşlarımız marketlerdeki domates fiyatlarına bakmışlar. Salkım domates 329 Ruble, yani 22 TL, salatalık ise 336 Ruble, yani 23 TL’den satılıyormuş. Domates ihracatının serbestleşmesi aslında kazan-kazan politikasıdır. Birinci planda Rus halkı, ikinci planda bizim üreticimiz yararlanacaktır.

Bu yıl turizm, inşaat ve tarımdaki iyileşmenin bütün sektörlerimize yayılmasını, Antalya iş insanlarının, esnafının yüzünün 3 yıldan sonra daha fazla gülmesini diliyorum.

Bu yaşa geldim bu kadar zor bir dönem görmedim

Zor bir dönemde görev yaptığımız açıktır. Antalya’da bizim yaşımızda gördüğümüz en büyük krizi bu dönemde birlikte yaşadık. Terörün şiddetli döneminde, siyasi gerginliğin yüksek olduğu dönemde görev yaptık. Polis ve askerimize sayısız saldırı oldu ve çok sayıda şehit verdik. Tam biraz sakinleşti derken, 15 Temmuz ihaneti yaşandı, 250 kişi şehit oldu.  Ondan sonra da Odamız büyük bir saldırıyı, şans eseri can kaybı olmadan atlattı.

Bu üzücü dönemi geride bıraktık ve zaman geçince bu felaketler, büyük travmalar unutulmaktadır. Bu dönemi birlikte yaşadık ve dilerim ki bir daha yaşamayız.

Bu olayların yanında 24 Kasım 2015’te Rusya ile uçak krizi yaşadık. Turizmde 2006 yılı rakamına geri döndük, yani 10 yıl geriye gittik. Ciddi sayıda işten çıkarma yaşadık, kayıtlı istihdam 60 bine yakın azaldı. 2016’da karşılıksız çek oranında %8.2 gibi rekor bir orana çıktık.

Ben bu yaşa geldim, 18 yıldan bu yana Odada görevler aldım. Böyle bir dönem, bu kadar zor bir dönem görmedim. Bütün bunlara rağmen dört yıllık meclis, meslek komiteleri ve yönetim kurulu çalışmasını başarılı bir şekilde tamamladığımıza inanıyorum.

 Antalya’nın hedef birliğine ihtiyacı var

Antalya 4.0 konusunu stratejik planımızın da ana teması olarak belirlemiştik. Bu sadece bir ATSO çalışması değildir. Bütün Antalya’nın ortak hedefi olmalıdır. Çünkü tarımda ve sanayide eskiden birlik olmak gerekmiyordu, oysa akıllı ekonomi, akıllı toplum demektir, akıllı toplum ise ortak akılla hareket eden, kurallara uyan, işbirliği yapan toplumdur. Bu nedenle Antalya olarak akıllı ekonomi, yeşil ekonomi ve akıllı toplum hedeflerini benimsemeliyiz, her kurum, her şirket, her esnaf bunun hazırlığını yapmalıdır. Türkiye gibi, Antalya’nın da sevgiye, saygıya, ortak akla, gerçek bir hedef birliğine ihtiyacı var. Dileğim Antalya akıllı ekonomi-akıllı toplum vizyonunun 29 Ekim’de, Cumhuriyetimizin 95. Yılında belirlenmesi ve 2023’te bu noktaya gelinmesidir. Antalya birliktelikle, heyecanla Cumhuriyetimizin 100. yılı hedeflerine yönelmelidir.”

ATSO Başkanı Davut Çetin, konuşmasının sonunda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, belediye başkanları, bölge oda ve borsa başkanları, ATSO Meclis üyeleri ve Oda çalışanları ile basın mensuplarına teşekkür etti. Meclis üyeleri, toplantının sonunda hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir