Rusya Pazarında Anlık Değişimler Antalyalı Tarımcıyı Yordu

Antalya Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akçan, Rusya pazarı ile ilgili yapılan açıklamaların sürekli değişmesinden yorulduklarını belirterek, “Sektörün görüşlerini alarak hareket etse bu sıkıntılar kesinlikle olmaz. Ayrıca Rusya pazarı için her 10 günde bir basın açıklaması, haberler yapılıyor ve biz bu işlerden yorulduk. Yarın ne yapacağımızı şaşırdık. Şu an ürün az olduğu, yeni başladığından suni rakamlar var ama ürün bollaştığında daha beter olaylar başımıza gelebilir. Geçen sene domates üreticisi 11-12 ayda domates satamadı, salçaya domates döktük. Her sene şamar oğlanı gibi öteye, beriye koş şeklinde ekim yapıyoruz” dedi.

Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) düzenlediği “Yaş Meyve-Sebze Sektörü Sezona Başlarken” başlıklı toplantı sektör paydaşlarının katılımıyla Borsa Toplantı Salonu’nda yapıldı. Erdem Güner’in moderatörlüğünde yapılan toplantıda, yaş meyve sebze sektörünün sorunları gündeme gelirken çözüm önerileri sunuldu.

Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitki Üretim Şube Müdürü Mehmet Şen, 4 mevsim tarımın yapıldığı Antalya’nın yaş meyve sebze sektörünün lokomotifi olduğunu söyledi. 2016 yılında Türkiye’de üretilen 49 milyon ton yaş meyve ve sebzenin 5 milyon 742 bin tonunu Antalya’da üretildiğini bildiren Şen, Antalya’nın yüzde 12’lik üretime sahip olduğunu söyledi. Bu rakamın ihracata ve istihdama önemli katkı sağladığını kaydeden Şen, bu katkının artması için rekabet şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti. Rusya ile yaşanan krizin ardından düşen ihracat rakamlarında ciddi boyutta artış olduğunu bildiren Şen, 2015 yılında 64 ülkeye yapılan ihracatın bugün 74 ülkeye yapıldığını söyledi.

Tüketicinin gıda güvenliği garantisi istediğini söyleyen Mehmet şen, bunun için kayıt ve izlenebilirliğin şart olduğunu kaydetti. Şen, üretim planlaması ve üretimde örgütlenmenin tarımsal gelişme için kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Şen, “Tüketici kontrol edilebilen sertifikalı ürün istiyor. Fakat işletmelerimiz olukça küçük ve parçalı. Rusya’dan heyet geldiğinde siz 15-20 üreticiden toplanacak ürünün kriterlere uygun ürün olduğunu nasıl belgeliyorsunuz dedi. Üretimde örgütlenmemiz gerekiyor. Bu kaçınılmaz. El ele verelim birlikler kurulamıyorsa çiftçi grupları oluşturalım” diye konuştu.

BİZE DE SORUN

Antalya Toptancı Hal Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, para kazanan üreticinin üretime devam edebileceğini söylerken, üreticinin para kazanamadığına dikkat çekti. Tarımın sadece ekonomik değil sosyal yönünün olduğunu belirten Akcan, gençlerin tarıma yönelmek istemediğini vurguladı. Akcan, “Tarımdan para kazanılmadığı için gençlik tarımdan kopuyor, şehre göç ediyor. Sonra birçok sosyal patlama yaşanıyor” dedi.

Bakanlığın kanun çıkarırken sektör temsilcilerinin görüşüne başvurmadığını söyleyen Akcan, “Sektörün görüşlerini alarak hareket etse bu sıkıntılar kesinlikle olmaz. Ayrıca Rusya pazarı için her 10 günde bir basın açıklaması, haberler yapılıyor ve biz bu işlerden yorulduk. Yarın ne yapacağımızı şaşırdık. Şu an ürün az olduğu, yeni başladığından suni rakamlar var ama ürün bollaştığında daha beter olaylar başımıza gelebilir. Geçen sene domates üreticisi 11-12 ayda domates satamadı, salçaya domates döktük. Her sene şamar oğlanı gibi öteye, beriye koş şeklinde ekim yapıyoruz” diye konuştu.

TARIMDA İŞÇİ SIKINTISI

Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, narenciye ihracatında yaşanan sıkıntıya dikkat çekerken, geçen yıllarda dalında kalan narenciye için yeni pazarlar bulunması gerektiğini vurguladı. Sarıçobanoğlu, tarımdaki istihdam sorununa da dikkat çekti. Kendi çocuklarını bile tarıma yönlendiremediğini anlatan Sarıçobanoğlu, 5 yıl sonra tarımda çalışacak işçi bulamayacaklarını kaydetti. Sarıçobanoğlu, “Tarımı bekleyen en büyük tehlike işçi sıkıntısı” dedi.

İHRACAT ARTAR

Antalya Zirai Karantina Müdürü Ekrem Çetin, rakamlara göre ihracatta artış olduğunu bildirirken, Rusya ile sıkıntının ardından yeni pazarlar bulmaya yönelik çalışmaların sonuç verdiğini söyledi. Çetin, ihracattaki artışın önümüzdeki yıllarda da artacağına inandığını ifade etti.

Yaş meyve sebze tedarikçisi Durali Doğan, “Üreticiye su ilaçtan kaçın biberini alacağım diyorum. Sen kaç kilo alacaksın ki sen almazsan başkası alır diyor. Bizim öncelikle sebze meyve ulusal standartlarda nasıl yetiştirilmeli onu netleştirmemiz lazım. Sonra bizim ürünümüzü herkes alır” dedi.

Toplantıya katılan Kumluca Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özçetinkaya, Metro Satın Alma Müdürü Harun Ergin, Antalya Tüccarlar Derneği Başkanı Adem Özaydın, Antalya Tüketici Derneği Başkanı Abdullah Özçulcu, Antalya Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz, Antalya Toptancı Hal Müdürü Şükrü Yeşilorman, Ziraat Mühendisleri Odası’ndan Murat Vermez sektörün sorunlarını dile getirirken, çözüm önerini sundu.

 

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir