ATSO Başkanı Davut Çetin: Enflasyonda rekor kırma süreci devam ediyor

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Enstitüsü (TUİK) tarafından açıklanan Nisan Ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonda rekor kırma sürecinin Nisan ayında da devam ettiğini kaydeden Başkan Çetin, açıklamasında şunları kaydetti:

“2017 Nisan ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de %1,31, Yurtiçi ÜFE’de %0,76 artış göstermiştir. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında %11,87, yurt içi üretici fiyatlarında %16,37 artış göstermiştir.

Böylece yıllık enflasyonda mart ayında başlayan rekor kırma sürecinin nisan ayında da devam ettiğini görüyoruz.

Enflasyondaki artışın yarısı giyim kaynaklı

TÜFE’de aylık %1.31 oranındaki enflasyonun %0.64’ü giyim, %0.26’sı gıda grubundan kaynaklanmaktadır. Nitekim “giyim ve ayakkabı” fiyatları aylık %9,1,”gıda ve alkolsüz içecekler” fiyatları %1,23 oranında yükselmiştir. Yıllık enflasyon ise gıda ve ulaştırma ağırlıklıdır.

Zam şampiyonu domates

 Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler% 61,03 ile domates, % 29,33 ile patates olurken; en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler ise %47,99 ile patlıcan, % 46,66 ile salatalık ve % 42,31 ile taze fasulye oluşturmuştur. Domateste fiyat artışı öncelikle ürün azlığından ve ikinci etken olarak da ihracattaki canlanmadan kaynaklanmaktadır. Sebze ve meyve fiyatlarında üretim bolluğu yaşanan ürünlerde fiyat düşüşleri başlamıştır, önümüzdeki aydan itibaren bütün fiyatlar düşüşe geçecektir. Gıda enflasyonunda et, yağ gibi birçok üründeki fiyat artışlarının devam etmesi dikkat çekicidir.

Döviz kurundaki artışın yavaşlaması maliyet artışlarını sınırladı

Üretici fiyatlarında 2009 yılından bu yana yaşanan en yüksek yıllık enflasyon serisi ocak ayından bu yana devam etmektedir.  Yi-ÜFE’de aylık %0,76 artışın %0.14’ü gıda kaynaklı olup, diğer sektörlerde fiyat artışları yavaşlamaya başlamıştır. Döviz kurundaki artışın durması maliyet artışlarını sınırlamıştır.   Bir önceki aya göre en fazla artış; %4,15 ile tütün ürünleri, %3,43 ile içecekler, %2,15 ile kağıt ve kağıt ürünleri sektörlerinde gerçekleşmiştir. Buna karşılık metal cevherleri %2,03, ham petrol ve doğal gaz %1,80 ve diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri %0,49 ile bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler olmuştur.

İşsizlik ve enflasyon gündemde gereken yeri bulamıyor

Türkiye ekonomisi 2017 yılında yüksek işsizlik ve yüksek enflasyon gibi iki önemli sorunla karşı karşıyadır, ancak toplumun büyük bir kesimine bedel ödeten bu sorunlar ülke gündeminde gereken yeri bulamamaktadır. Gıda enflasyonu mevsimlik bir sorun olmayı aşmış ve yapısal bir sorun halini almıştır. Reel sektördeki yüksek maliyet sorunu; bir tarafta, enflasyon diğer tarafta işsizlik yaratmaktadır.

Üretim cephesinin yapısal sorunlarına çare aramak zorundayız.

Türkiye ekonomisi verim ve maliyet sorunu yaşayan üretim sektörü ile reel sektörden bağımsız ayrı bir dinamik kazanmış inşaat ve finans sektörleriyle ikili, hatta üçlü bir yapıya sahip olmuştur. Böylece sektörel performanslar, sektörel sorunlar ve çözümler farklılaşmakta, bu nedenle ekonomideki yapısal sorunları algılamak zorlaşmaktadır. Ancak ekonomi yönetimi ve bizler üretim cephesine bakmak, sorunları konuşmak ve çare aramak zorundayız. Bu açıdan ülke gündeminin daha fazla ekonomi odaklı olmasına duyduğumuz ihtiyacı bu vesileyle bir kez daha dile getirmeyi gerekli görüyorum.”

Batı Akdeniz’de de en fazla giyim ve ayakkabı fiyatları arttı

Batı Akdeniz Bölgesi enflasyon rakamlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başkan Çetin açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık %1,35, dört aylık % 5,98 ve yıllık bazda % 11,84 olarak gerçekleşmiştir.

Bölgede ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış % 10,95 ile  “giyim ve ayakkabı”, % 1,29 ile “ev eşyası” ve % 1,03 ile “ulaştırma”, “lokanta ve oteller” gruplarında görülürken en fazla düşüş ise % 0,38 ile “eğlence ve kültür” grubunda görülmüştür. Yıllık enflasyonda ise en fazla artış % 21,73 ile “alkollü içecekler ve tütün” , % 18,73 ile “ulaştırma ve  %15,18 ile “gıda ve alkolsüz içecekler” gruplarında görülmüştür.

TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık enflasyonda 6., dört aylık enflasyonda 10., yıllık enflasyonda is 20. sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi’nin, aylık ve dört aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde, yıllık bazda ise altında olduğu görülmüştür.”

 

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir