AKTOB: Antalya Toparlandı, Avrupa da Gelirse İstikrar Sağlanır

AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı, turizmin istikrarlı gelişimi için; iç turizmden yurtdışı talebe kadar, bütüncül bir yönetim anlayışı ve işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık da Türkiye turizminin yeni dönemde talebe cevap verebilir yeniliklerin üzerinde durması gerektiğini söyledi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) Şubat ayı geleneksel öğle yemeği Cornelia Diamond’da gerçekleştirildi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık’ın konuşmacı konuk olarak katıldığı yemeğe Antalya Vali Yardımcısı Nurettin Ateş, Serik Kaymakamı Haluk Şimşek, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar ve turizmciler katıldı.

Turizmde bazı sorunlar yönetim modelini yenilemekle aşılır

Dünya, Türkiye ve Antalya turizminin gösterdiği umut verici gelişmeleri ve son durumu değerlendiren Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Dr. Erkan Yağcı, “Türkiye turizmde, 12 faaliyet gösterecek bir yönetim anlayışına geçmelidir. Ocak ayında 100 bin yüksek sezonda ay başına 1,5-2 milyon gibi bin turist ağırlıyoruz. Bunu yani mevsimsellik sorununu çözmemiz gerekiyor. Ürün çeşitliliği gibi unsurlarla desteklenecek bu süreçle, kişi başı turizm gelirimiz de bin Dolar’ı bulabilir” dedi.

Turizmin yükselişi imajımız da tazeliyor

2018’de ülkemizin durumun da vurgu yapan Dr. Erkan Yağcı, “Veriler de gösteriyor ki, Akdeniz pazarında Mısır, Tunus ve Türkiye geri dönüyor. Türkiye’de de ciddi bir büyüme söz konusu. İspanya’da 2017’ye göre gelişme daha yavaş olacak. Verileri, Türkiye’ye geri dönüş başladı şeklinde değerlendiriyorum. Türkiye’nin bu yükselişi dünyanın da gündeminde. Turizmdeki bu yükseliş aynı zamanda Türkiye’nin imajına da büyük bir katkı sağlıyor” dedi.

Antalya toparlandı, Avrupa da gelirse istikrar sağlanır

2018’de Antalya’nın yeni bir yükseliş dönemine de girdiğini belirten Dr. Yağcı, sözlerine şöyle devam etti:

“Geçen sene Rusya’da büyük bir gelişme gösterdik. Bu gelişimi Avrupa pazarında da yakalamalıyız. Avrupasız istikrarlı büyüme olmaz. Elbette Avrupa içinde de Almanya çok önemli. Avrupa ve Almanya’daki tur operatörleri 2018 için oldukça iyi rakamlara ulaştılar. Antalya için öngörülen artışlar; % 60 ila % 80 arasında değişiyor. 2018’de 2015 rakamlarını yakalamamız için Avrupa pazarı çok önemli.

Fiyatlar düştüğü kadar hızlı toplanmaz

2019 yılında ise 2014 yılının kontratlarındaki değerleri yakalamalıyız. Sürdürülebilir turizm için 2014 gelirlerini yakalamamız gerekiyor. Fiyatlar çok hızlı düşüyor ama aynı hızda yükselmiyor. Bu açıdan dereceli de olsa 2-3 yıl içinde gelirlerimizi eski seviyesine getirmeli planlamalıyız.”

Turist sayısı ve gelir tartışmalarına da açıklık getiren Yağcı: “1 milyon yatak kapasitesine sahibiz ve bu kapasiteyi doldurmamız gerekiyor. Bu açıdan bakıldığı zaman turist sayısı gerçekten önemli. Turizmciler olarak hem turist sayısını hem de geliri artırmak istiyoruz” dedi.

İstikrarın bileşeni iç turizmdir

Türkiye turizminin dengeli ve istikrarlı büyümesi için en gerekli şartlardan birinin yurtiçi seyahat pazarı olduğuna işaret eden Dr. Erkan Yağcı, “AKTOB desteklediği ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin finanse ettiği “Antalya Seni Bekliyor” kampanyamız tur operatörlerimizin de desteği ile pazarın gücünü artıracak bir süreçtir.

Türkiye kendi vatandaşlarının da yıl boyunca seyahat edebildikleri bir turizm yapısına kavuşmalıdır ki, iç pazarın önemini 2016 yılında çok ciddi bir şekilde gördük. 80 milyonluk Türkiye’de 18 yaş ve üstündekilerin sayısı 50 milyon. Bu sayı iç pazarın potansiyelini de gözler önüne seriyor” dedi.

Osman Ayık: 2018 ve ötesine farklı bakmalıyız

AKTOB’un Şubat Ayı geleneksel öğle yemeğine konuşmacı konuk olarak katılan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, Türkiye turizminin geleceğine yönelik açıklamalar yaptı.

Türkiye’nin dünya turizmindeki yerini sağlamlaştıran ve en yakın rakibimiz İspanya ile eşdeğer konuma getiren unsurlardan birinin paket tur pazarı olduğuna işaret eden Osman Ayık, “Paket sayıları birbirine çok yakındı. Son iki yılda yaşanan düşüş ile bu açık daha da arttı. Canlanmayı gösteren ilk bulgular, 2018’de paket turlarda İspanya’ya yeniden yaklaşacağımızı gösteriyor” dedi.

“Bu ve benzer eğilimler bizi 2018’e farklı bakmamızı sağlıyor. Türkiye, paket pazarda çok güçlü bir destinasyon” diyen Ayık, devamında şunları söyledi: “Paket turlardaki sayılarımızı büyütmeliyiz. 2017 yılında AB ülkeleri 60 milyon yeni misafir ağırladı. Bu 60 milyon yeni misafirden alacağımız pay çok önemli. Türkiye turizmi hep çift haneli büyüyerek bulunduğu konuma geldi. Bunu sürdürmeliyiz.”

Ülkeye yayılmış turizm için Türkiye’de alt markaları olmalı

Paket tur pazarındaki gücün korunarak, yeni alt markalar oluşturulması gerektiğinin altını çizen Ayık, “Örneğin İzmir. İzmir neden bir Barcelona olmasın. Bundan sonra alt markalar çıkararak yerel yönetimlerin de katkısı ile çıtayı yukarıya taşımalıyız. Türkiye’yi tüm ülke sathında turizm yapan bir ülke haline getirmeliyiz” dedi.

Yeni talebi yakalamalıyız

Turistlerin kişi başı harcamalarının da çok konuşulduğunu ancak birkaç ülke hariç her yerde düşüş olduğunu da söyleyen Ayık, “Dünyada kişi başı seyahat sayısı artıyor. İnsanlar farklı frekanslarda seyahat ediyor. Dolayısı ile insanlar harcamalarını bu frekanslara göre bölüyor. Kişi başı harcamaları artırmak için şehirlerimizde belli standartlar oluşturarak yaşam tarzımızı satmalıyız. Bunu yaparsak kişi başı geliri artırabiliriz. Yani İspanya ve İtalya gibi klasik bir turizm ülkesi haline gelmeliyiz” dedi.

HD’de yaratıcılıkla yenilenmeli

Türkiye için pazarlamada çok iyi kullanılan Her Şey Dahil sisteminin çok önemli olduğunu belirten Ayık, “Artık burada daha yaratıcı olmalıyız. Bugüne kadar Türkiye’ye gelmemiş kitleye ulaşmalıyız. Önümüzdeki süreçte alternatif paketler oluşturmalıyız. Tüketici bizden bunu bekliyor. Bir diğer konu ise online pazar. Online mecralarda da tanıtım ve pazarlama çalışmalarında farklı ve etkili olarak yer almalıyız. Online mecraların sunduğu fırsatı ıskalamamız gerekiyor” dedi.

Sıkıntıdan yeni çıktık, tahsisler sembolik bedellerle uzatılmalı

TÜROFED Başkanı Ayık, tahsislerin yenden 49 yıla uzatılması ile ilgili olarak da açıklamalar yaptı:

“Toplam 800 tesisten bizim Bakanlık aracılığı ile 380 tane tahsisimiz var. Bunlar 30 yılını doldurmuşlar. Tahsislerin 49 yıla uzatılması torba yasada yer alıyor ancak uygulama konusunda çalışmalar devam ediyor. Tahsislerin 49 yıla uzatılmasının hangi kriterler çerçevesinde yapılacak henüz belli değil. Turizm sektörü iki sıkıntılı yıldan çıktı. Tesislerin finans durumları kamunun elinde mevcut. Ayrıca yenilenme ihtiyacı var. Kriterlerin sektörü en az yoracak şekilde belirlenmeli. Tahsislerin sembolik bedellerle uzatılması daha yararlı olacaktır.”

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir