AHK, Dubai’de ‘Fitout’da Bulgari’yi Alarak Zirve Yaptı

Ekonomi basının usta ismi Volkan Akı, Dünya Gazetesi’ndeki “İş’ten Sohbetler” köşesinde Antalya iş dünyasının genç ve vizyoner isimlerinden Haldun Kilit’in kurduğu AHK’nın hikayesini yazdı. Antalya’da küçük bir ofisten doğan AHK, bugün Dubai’de 750 milyon dolarlık iş hacmi ile küresel bir marka olma yolunda hızla ilerliyor.

Volkan Akı’nın kaleminden AHK’nın hikayesi;

AHK, Dubai’de ‘fitout’da Bulgari’yi alarak zirve yaptı

Antalya’da Haldun Kilit tarafından küçük bir mimarlık ofisi ile yola çıkan AHK, “fitout” olarak tanımlanan, iç dekorasyonda Dubai’de dünya şirketleri ile rekabette tek Türk şirketi. Bugüne kadar aralarında St. Regis, Hilton Waldorf Astoria Palm gibi markalar da olan 200’e yakın otel, iş merkezi, konut ve AVM projesi gerçekleştiren AHK, son olarak Dubai Bulgari Otel ile bu alanda en üst segmente ulaştı.

Antalya’da 1996 yılında kurulan AHK, 20 yılı aşkın süredir Türkiye ve Körfez Bölgesi’nde “fitout” olarak tanımlanan, markalı otel ve yapıların dekorasyonunu “anahtar teslimi” üstleniyor. Son olarak Dubai’de açılacak Bulgari Hotel, St. Regis, Hilton Grubu’nun en üst segment konaklama markası Waldorf Astoria Palm gibi ünlü otellerin dekorasyonunu üstlenen AHK Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Kilit, “Şimdiye kadar başta Türkiye ve Körfez Bölgesi olmak üzere 200’e yakın otel, iş merkezi, konut ve AVM gibi çeşitli yapılara dekorasyon hizmeti verdik. Ancak bunların içinde bir tanesi beni çok gururlandırıyor. Bulgari gibi estetik yaklaşımı doruğa ulaşmış bir İtalyan marka ile çalışmaktan çok mutlu oldum” diyor.

Küçük bir ofisten başladı

AHK Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Kilit, aslında çok hızlı olan büyüme süreçlerini anlatırken şunları söylüyor: “Antalya’da turizmin iyi ilerlediği bir zamanda kurulduk. Ailem inşaat sektöründen geliyor ama ben inşaatın içinde çok olmadım. İç mimar olduğum için mimarinin de biraz etkisiyle iç dizayn malzemelerinin üretimi ve dizaynına yöneldim. Küçük ölçekli bir atölyede hem proje çizip hem uyguluyordum. Zaman içinde turizmin hızla ilerlemesiyle otel yatırımlarının çok arttığı dönemde, kapalı sezonda otel tamamlamak için hızlı iş yapmayı öğrendik. Bu süreçte 6 oteli birden yaptığımız günlerimiz oldu.”

Dubai’ye adım atmak büyüttü

AHK bundan yaklaşık 10 yıl önce ilk defa 130 bin metrekarelik Movenpick İbn Batuta Gate otelinin anahtar teslimi ilk “fitout” projesini gerçekleştirmiş. AHK bu projenin yatırımcısı bölgenin güçlü isimlerinden olan Sultan Ahmed bin Sulayem’in gerçekleştirdiği diğer projelerde de yer almış. Ardından pek çok otel ve rezidans projesiyle Dubai’de “fitout” da şimde tek başına Türkiye’yi temsil ediyor. Haldun Kilit burada öne çıkmalarını şöyle anlatıyor: “Tasarım ve proje konusundaki hız ve maliyet avantajı aslında bizim Dubai’deki projelerde de öne çıkmamıza neden oldu. Kumaştan mobilyaya her şeyi bizim üretmemiz, uçtan uca kaliteyi ve hizmetin sürekliliği konusunda bizi öne geçirdi. Müşteriye özel bu tarz projeler geliştirmek ve her şeyi kendin üretme çok zor. Tabir yerindeyse, ağlaya ağlaya yapıyoruz diyebilirim. Ama bu işi çok seviyoruz. İyi ve güzel iş yaptığımızın kanıtı da aldığımız projeler.”

Kendi üretimini kendisi yapıyor

Haldun Kilit üretim yönlerini ise şöyle anlatıyor: “2009 yılında On dizayn firmasına ortak olup, AHK olarak böylece kumaş işine girdik. On dizayn bugün sadece kendi projelerine değil endüstriyel anlamda mobilya sektörüne kumaş üreten uluslararası firmaların da projelerine imza atıyor. Kumaşları Bursa ve Çorlu’daki tesislerimizde üretiyoruz. Bunun yanı sıra Antalya’da 20 bin metrekare alanda mobilya üretimimiz yer alıyor. AHK altında yer alan A+ markamızla da iç tasarım projeleri yapıyoruz. 2012 yılında da mobilya tasarımı konusunda çalışan Derin Dizay’a yüzde 50 iştirakte bulunduk. Kendi koleksiyonuna sahip 45 yıllık bir firma olan Derin Dizayn, bugün kurumsal firmaların üreticisi konumunda. Aziz Sarıyar’ın yönetiminde çalışmalarını geliştirerek devam ediyor. Yine aydınlatma konusunda İstanbul Çağlayan’da bir üretimimiz var. Bunun dışındaki ürünleri de ihtiyaçlarımıza göre ithalat yoluyla zaman zaman gerçekleştiriyoruz.”

Yeni girdiği işler neler?

Haldun Kilit yeni girdikleri alanlar ve Antalya’daki projeleriyle ilgili de şu bilgileri veriyor: “Mobilya konusundaki deneyimimizi şimdi AHK Marine ile mega yat endüstrisine de taşıyoruz. Kurduğumuz bu firma ile Antalya’da mega yatların iç mekan projelendirme ve uygulamalarını yapıyoruz. AHK Devalopment şirketimiz ile de Antalya Kundu bölgesinde 120 villalık bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu projenin ilk etabı 38 villadan oluşuyor ve sürdürülebilirlik ilkelerine uygun olarak gerçekleştiriyoruz. Dubai’deki ofiste 120 kişi, Türkiye’deki ofiste 450 kişi çalışıyoruz. Abudabi’de de bir inşaat şirketi kuruyoruz. Orada da bazı projelerimiz var. Önümüzdeki dönem yüzde 20 gibi büyümeyi hedefliyoruz. Bizim dünyanın önemli otel zincirleri ile de işbirliği müzakerelerimiz sürüyor. Büyük otel zincirinin yaptığı tüm projelerin ana yüklenicisi olmak gibi bir hedefimiz var. Yine ham inşaat işlerine girmedik çok fazla… Fakat bazı projelerde önümüzdeki dönemde maliyet ve fiyat rekabeti açısından içine ana inşaat işlerinin de dahil olduğu projeler gerçekleştirebiliriz.”

DUBAİ’DE 750 MİLYON DOLARLIK PROJE YAPTI

AHK Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Kilit, rakamsal boyutlarla ilgili de şu bilgileri veriyor: “Antalya Organize Sanayi ihracatında birinci olduk. 2016’da aşağı yukarı 25 milyon dolar olan ihracatımızın 2017’de 40 milyon dolar olacağını tahmin ediyoruz. Bunun bizim açımızdan en büyük önemi, sadece kendi projelerimize ürettiğimiz ürünlerden oluşan bir ihracat. Piyasaya sadece ürünleri satabilirsiniz. Biz burada zor olanı yapıyoruz. İşi geliştiriyoruz. Geliştirdiğimiz işin taahhütünü yaparken, bir yandan da içinin ürünlerini Türkiye’den tedarik ediyoruz ve üretiyoruz. Bugün Dubai’de devam eden 250 milyon dolarlık işimiz var. Dubai’de bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz proje büyüklüğü ise 750 milyon doları buluyor. Yurtdışındaki projelerde en büyük hedefimiz yerli ürünlerle bunu gerçekleştirmek. Mobilyayı sadece ele alırsak zaten üretimimiz olduğu için yüzde 60 yerli oranı var. Tasarımcı bazen dışardan olduğu zaman kabul ettirebildiklerimizi Türkiye’den götürüyoruz. Ama genel olarak yüzde 75 oranında Türkiye’den malzeme kullandığımızı söyleyebilirim.”

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir